”Stor flaggning beordrad!” skriver Överbefälhavaren på sin Instagramsida. Foto: TT/Instagram

Unik flaggning – för att fira svenska rösträttens 100-årsdag

Publicerad

För första gången i svensk historia kommer en flaggdag bara förekomma vid ett tillfälle. Det högtidliga tillfället infaller den 17 december – 100 år sedan riksdagen fattade det principiella beslutet att införa allmän och lika rösträtt i Sverige. Nu meddelar försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén på sociala medier att han dagen till ära beordrar stor flaggning – på alla organisationsenheter.

”Stor flaggning beordrad!” skriver överbefälhavare Micael Bydén på sitt instagramkonto.

Den 17 december är en historisk dag för den svenska demokratin – och den ska firas med en flaggfest landet runt.

”Demokratin ligger till grund för de värden som Sverige bygger på” skriver ÖB, och meddelar att alla försvarsmaktens organisationsenheter ska gå extra mycket i färgerna blått och gult under dagen.

En tillfällig ändring

Grunden till den tillfälliga allmänna flaggdagen, som möjliggjorts genom en tillfällig ändring i förordningen om allmänna flaggdagar, är ett tillkännagivande från riksdagen.

”Regeringen bör uppmärksamma 100-årsminnet av demokratins genombrott”, kommunicerades det under oktober 2018 i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.