Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– På det stora hela så säger jag att det var rätt. Men man får inte fastna i att vi är kvar där för det är vi inte. Men det tar tid att bygga nytt, säger Sverker Göranson till SVT.

Tidigare överbefälhavaren: ”Sveriges förmåga att försvara sig klart bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges förmåga att försvara sig har blivit klart bättre, säger tidigare överbefälhavaren Sverker Göranson.

För tio år sedan sa han att Sverige bara skulle kunna försvara sig en vecka vid ett angrepp – ett uttalande som väckte het politisk debatt.

Intervjun med Sverker Göranson väckte stor uppståndelse när den publicerades i Svenska Dagbladet på nyårsafton 2012. Då sa den dåvarande överbefälhavaren att vid ett angrepp mot ett begränsat mål skulle Sverige kunna försvara sig ungefär en vecka på egen hand.

– Ja det blev väldigt kraftfullt och det var nästan svårt att göra sig av med det. På det stora hela så säger jag att det var rätt. Men man får inte fastna i att vi är kvar där för det är vi inte. Men det tar tid att bygga nytt, säger Sverker Göranson till SVT.

– Min uppgift var som chef för Försvarsmakten då att kunna informera på ett sätt så att alla förstod vad vi pratade om, tillägger han.

Den politiska debatten om försvaret blev het efter uttalandet. Fick ÖB säga så eller kunde det vara ett brott mot rikets säkerhet? Det frågade sig en chefsåklagare, som efter en tid beslutade att inte inleda en förundersökning.

Åter satsningar på försvaret

Efter att ha krympt under lång tid började försvaret åter växa genom försvarsbeslutet 2015, samma år slutade Sverker Göranson som ÖB. Fokuset på att delta i internationella insatser skiftade till att åter försvara Sverige i första hand. Försvarsbudgeten har också ökat kraftigt, sex regementen håller på att återupprättas och samarbeten och övningar med andra länder i syfte att försvara närområdet har blivit fler. Och krigsorganisationen ska växa från 60 000 i dag till 90 000 personer 2030.

Dagens ÖB, Micael Bydén, sade tidigare i år till Sydsvenskan att han inte ger sig in i resonemang om dagar och veckor och månader men att ”vi står emot längre tid än vad Sverker (Göranson) uttryckte då”.

– Hur länge man kan hålla ut, det handlar om att vi kommer hålla ut så länge vi måste. Vi kommer ju alltid fortsätta bjuda motstånd, säger Michael Malm vid Försvarsmaktens totalförsvarsavdelning.

Inte heller Sverker Göranson, som tycker att försvaret bör växa betydligt mer, vill i dag göra någon ny uppskattning.

– Med mer träning och övningar, både som enskild nation och tillsammans med andra länder, så är vår förmåga klart bättre idag. Hur mycket det är i tid, det får vi sätta ett frågetecken på, men det viktiga är att det går åt rätt håll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter