Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Använd broddar, gå försiktigt eller där det är sandat, råder en överläkare som SVT Nyheter har talat med. Foto: Johan Nilsson / TT

Överläkaren: I den här åldern ökar risken för att halka

Publicerad

Under 2017 sökte över 17 000 människor vård för is- och snörelaterade halkolyckor. Risken för att halka kan öka redan när du fyllt 40.

– De som vi möter och som halkat är i arbetsför ålder, i medelåldern. Man skyndar sig till bilen, har lite bråttom och så är det inte sandat. Sen ligger man där, säger Karin Bernhoff, överläkare på ortopeden på Akademiska sjukhuset.

Risken att få fakturer när man parerar ett fall ökar också med åldern, men det finns sätt att förebygga detta, förutom att gå försiktigt eller där det är sandat.

Broddar viktigt

Ordentliga broddar på skorna är något som Karin Bernhoff gärna skulle se mer av.

– Broddar borde vara något som inte bara gamla tanter har. Utan mer som en cykelhjälm, något man bara har när man ska ut i det här väglaget. Det är ingen överraskning att det kommer en vinter när man bor i Sverige, och då blir det halt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer