Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkare Johanna Nordmark Grass varnar för boffning – att andas in torrschampoo. Hör hennes berätta om riskerna. Foto: SVT

Överläkaren om riskerna med boffning: ”Kan dö första gången”

Uppdaterad
Publicerad

Både polisen och Giftinformationscentralen har varnat för att boffning har blivit ett allt vanligare fenomen bland unga.

Överläkaren Hanna Nordmark Grass råder nu föräldrar att prata med sina barn om riskerna.

– Man kan dö första gången, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Larm om både dödsfall och skador kopplade till boffning har de senaste veckorna uppmärksammats runt om i landet. Efter händelserna har både polisen och Giftinformationscentralen gått ut med varningar.

Hanna Nordmark Grass, överläkare vid Giftinformationscentralen, förklarar varför fenomenet bör tas på allvar.

– Det här är livsfarligt, det är därför vi går ut med den här varningen, säger hon i Morgonstudion.

Kan orsaka hjärtstopp

Boffning innebär i detta fall att användaren inandas drivgas, som ofta finns i torrschampon, för att uppnå en berusningeffekt. Gasen transporteras via lungorna, möter blodet och sprider sig sedan till hjärnan varpå en kort berusning uppstår.

Den egentliga faran uppstår när medlet även når hjärtat. Pulvret i exempelvis torrschampo kan även på sikt orsaka skador på lungorna.

– Hjärtat är väldigt känsligt för det här, för hjärtat blir det ett direkt gift. Vi är beroende av elektriska impulser i hjärtat för att det ska slå i jämn takt precis som det ska. Men det här slås ut och risken finns att det slår fullkomligt oregelbundet. Och då kan man få ett hjärtstopp och dö knall och fall. Man kan dö första gången man gör det, säger Hanna Nordmark Grass.

”Ett gift”

Enligt Hanna Nordmark Grass skiljer sig farorna med boffning från ett mer traditionellt missbruk.

– Det är mer ett gift skulle jag säga.

Hon råder nu föräldrar och vuxna att prata med barn och ungdomar om riskerna.

– Det kan vara bra att prata med sina barn om det här. Att man kan dö första gången, säger säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.