Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Just en inbördeskrigssituation är det värsta tänkbara”, säger den tidigare stridspiloten Robert Karjel. Hör honom svara på tre frågor om evakueringsoperationer, i klippet. Foto: SVT/AP

Överstelöjtnant: ”Goda förutsättningar för historisk evakuering”

Uppdaterad
Publicerad

Vid evakueringsoperationer är en inbördeskrigssituation den värsta tänkbara. Men i det här fallet är förutsättningarna goda, enligt tidigare stridspiloten Robert Karjel.

– Det finns stor erfarenhet inom Försvarsmakten för att kunna genomföra det här.

Att Sverige agerar snabbfotat, att riksdag och regering är välkoordinerade och det råder politisk samstämmighet gör att förutsättningarna för evakueringen i Sudan är betydligt bättre än den i Afghanistan. Det säger Robert Karjel, överstelöjtnant och tidigare pilot inom försvaret, som har skrivit en bok om evakueringen av svenskar i Kabul hösten 2021.

”Helt andra premisser”

Enligt Robert Karjel gäller helt andra premisser den här gången i och med riksdagens beslut på söndagsmorgonen.

– Det är någonting rent historiskt som sker. Man har rätt att göra gisslanfritagningar och undsättningsoperationer – att på alla sätt få ut det hundratalet svenskar som finns inne i Sudan.

Han beskriver att Försvarsmakten, som är huvudaktör i evakueringen, kan agera på ett helt annat sätt när de inte behöver fundera över vad som ingår i mandatet – såsom var fallet i Kabul.

– Jag är övertygad om att erfarenheterna från Kabul har lett till att den situation som är nu, som är betydligt mycket bättre, har kunnat uppstå, säger han.

Svår situation

Samtidigt medger Robert Karjel att det är en besvärlig situation.

– Just en sådan här inbördeskrigssituation är egentligen det värsta tänkbara i bemärkelsen vad som skulle kunna hända, säger han och tillägger att det de stora avstånden försvårar ytterligare.

Men han är övertygad om att Försvarsmakten har kompetensen och erfarenheten som krävs finns för att kunna genomföra operationen framgångsrikt.

– Speciellt nu när den politiska nivån är välkoordinerad finns det goda förutsättningar att lösa det med mindre friktioner och konflikter än tidigare.

SVT har sökt Försvarsmakten som inte vill kommentera hur evakueringsoperationen kommer att gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.