Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är riskfyllt av flera anledningar men framför allt på grund av att striderna i Sudan varit så intensiva”, säger Tobias Billström. Se utrikesministern berätta mer i klippet. Foto: SVT

Billström: Det är bråttom – Försvarsmakten framgrupperad i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten är redan framgrupperad i regionen och redo att verkställa uppdraget att evakuera svenskar i Sudan. Det säger utrikesminister Tobias Billström (M) till SR Ekot.

– Det är bråttom, det finns nu ett tidsfönster som baseras på bräckliga vapenvilor och dialoger med de stridande parterna.

Svensk militär har redan påbörjat operationen att evakuera svenskar i Sudan efter söndagsmorgonens riksdagsbeslut enligt utrikesministern.

I en intervju med Ekot säger Billström att riksdagsbeslutet förstärker Sveriges handlingsutrymme om behov uppstår, exempelvis om säkerhetsläget blir försämrat eller utdraget.

– Det gör det möjligt för oss att skicka en styrka som tillsammansmed andra genomför skydds-, räddnings ochfritagningsinsatser.

Betonar internationellt samarbete

Utrikesministern betonar att evakueringsarbetet sker i nära samarbete med internationella partners, vilka Försvarsmakten redan står i kontakt med.

– Men ytterst handlar det också om att ha en dialog med de stridandeparterna och också undersöka möjligheten för att flyga in och flygaut.

Oklart hur snabb evakuering

Hur snabbt man kan få ut svenskar ur landet vill Billström inte svara på. Han vill heller inte kommentera de uppgifter som finns att en fransk konvoj ska ha attackerats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripåsom det som lett upp till oroligheterna i Sudan. Foto: AFP/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.