Greta Tidholm Foto: Privat

”P-pillrena gjorde mig misstänksam och orolig”

Publicerad

Greta Tidholm åt p-piller under drygt tio års tid och var ständigt nedstämd, orolig och ojämn i humöret. Till slut fick hon nog och slutade med hormoner.

– Redan efter en vecka kände jag en enorm skillnad, säger hon.

Greta Tidholm är en av de 4-10 procent av kvinnorna som äter p-piller som upplever att de påverkar dem psykiskt. Hon började äta mini-piller vid 18 års ålder, gick sedan över till p-piller och till slut en hormonspiral. Ingenting fungerade då hon ofta hade humörsvängningar, kände sig orolig och misstänksam. Hennes relationer blev lidande.

– Jag upplevde att jag var annorlunda, väldigt orolig, nedstämd och stängde in mig. Jag är egentligen glad och social men någonting gjorde att jag ville vara ensam. Jag bråkade mycket med min partner, säger hon.

I en ny studie kan forskarna nu påvisa att det kan förekomma en försämring i humöret hos kvinnor som äter p-piller. För Greta Tidholm är det en vinst, efter att i många år kämpat med att få hjälp att hitta ett preventivmedel som inte påverkat henne negativt.

Togs inte på allvar

Hon upplevde att vården inte tog hennes problem med hormoner på allvar.

– Läkarna jag gick till sa bara att man enbart kunde påverkas minimalt av p-pillren och frågade bara ”du kanske är stressad eller har du det jobbigt hemma?” Men det var ju det som var grejen; inget särskilt hade hänt och ändå mådde jag så här. Det var frustrerande.

Till slut nådde hon en gräns. Hon oroade sig för att det skulle hända saker eller att folk i hennes omgivning skulle dö.

– Jag blev till och med misstänksam mot mina bästa vänner helt utan anledning.

Vill ha p-piller för män

Då kom hon till slut till en läkare som föreslog att hon skulle sluta äta p-piller.

– Redan efter en vecka märkte jag en väldig skillnad. Jag hade inga humörsvängningar, inga bråk eller tjafs med pojkvännen utan en jämn nivå på humöret.

Sedan ett år tillbaka har hon även tagit ut den hormonspiral som hon satte in efter att ha slutat med p-piller. En hormonspiral har enligt forskarna en extremt låg hormondos och fungerar ofta för kvinnor som är känsliga mot hormoner. Men inte för Greta Tidholm.

– Jag vill inte äta några hormoner, jag känner mig som en pillerknarkare. I en drömvärld skulle jag ha en preventivmetod som inte påverkar mig och gör att jag blir en annan person som jag inte känner eller gillar. Och så önskar jag att det skulle komma ett p-piller för män, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.