Foto: TT

Ny studie: P-piller kan ge ökad ångest

Uppdaterad
Publicerad

Nu får kvinnor som upplever att de mår psykiskt dåligt av sina p-piller rätt av forskarna. I en ny nationell studie som är den första i sitt slag har forskarna funnit att vissa kvinnor bland annat kan få ökad ångest av att äta p-piller.

P-piller har funnits på den svenska marknaden i över femtio år och diskussioner har länge förts kring huruvida de kan påverka humöret eller ge psykiska besvär. Forskarna uppskattar att mellan 4-10 procent av p-pilleranvändarna upplever att de mår psykiskt dåligt av sina p-piller. Ämnet har dock inte forskats på i någon större utsträckning, dels för att läkemedelsindustrin inte visat intresse och dels för att det varit svårt att göra placebo-studier på fertila kvinnor, med risk för att de i kontrollgruppen skulle bli gravida.

Fick humörsvängningar och blev mer irriterade

Men nu kan SVT Nyheter rapportera om en ny svensk nationell p-pillerstudie, som ännu inte publicerats och som är den första i sitt slag. Studien som gjorts av forskare från flera universitet – bland annat Uppsala och Umeå universitet samt Karolina institutet har studerat 202 kvinnor som är 24 år gamla och kunnat visa på en försämring i humöret hos kvinnorna som åt p-piller jämfört med de som fick placebo. Förändringen är liten men statistisk säkerställd.

– Studien visar att kvinnorna som fick äta p-piller mår sämre gällande framförallt tre symptom: de får humörsvängningar, blir mer irriterade och får mer ångest, säger en av huvudförfattarna till studien, Inger Sundström Poromaa, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet.

Mådde sämre mellan menserna

Humörpåverkningarna syntes framförallt tiden efter mensen och fram till veckan före nästa mens. Kvinnornas humör undersöktes först när alla var hormonfria och jämfördes sedan med när de åt p-piller alternativt placebo.

24 procent av kvinnorna som åt p-piller mådde sämre jämfört med 17 procent av kvinnorna som åt placebo. Det är enligt forskare SVT Nyheter talat med inte ovanligt att även en andel av kvinnorna som får placebo upplever förvärrade symptom, men trots det kunde man finna en signifikant förändring mellan grupperna – kvinnorna som åt p-piller fick mer ångest och blev mer irriterade. 40 procent av kvinnorna som deltog i studien hade tidigare upplevt att de mådde sämre av p-piller.

Många mår bättre under pmsen

Men kvinnor som äter p-piller för att minska problem med pms, behöver inte känna att de fått fel råd av vården – studien visade också att många kvinnor mådde bättre framförallt under pms-fasen. Den nya studien ska inte heller tolkas som att alla kvinnor bör vara rädda att äta p-piller, menar Inger Sundström Poromaa.

– Resultaten är väldigt blandade. Kvinnor ska absolut inte spola ned sina p-piller i toaletten för att de tar del av de här resultaten. Vi ser också att det är en stor andel som mår oförändrat eller bättre av sina p-piller.

Rådet hon ger till kvinnor som mår dåligt är att ta kontakt med sin barnmorska, testa en annan typ av p-piller eller en hormonspiral som har en mindre dos hormoner i sig, alternativt testa hormonfria preventivmetoder.

Humörbiverkningar från flera p-piller

I studien användes ett av de mest moderna p-pillren som har fungerat bra ute på klinikerna, uppger Inger Sundström. Men att man enbart testat en sorts p-piller har ingen större relevans för resultatets bäring menar hon.

– Frågar du mig som verksam kliniker skulle jag säga att det inte spelar någon roll vilket p-piller vi hade valt. Jag märker ute i verksamheten att de här humörbiverkningarna finns oavsett på vilket p-piller vi skulle välja att titta på. Men samtidigt kan det ha betydelse för den individuella kvinnan, där hon kan prova ett nytt p-piller och då må bättre, säger Inger Sundström.

Läkemedelsverkets rekommendationer och information:

Vill du veta mer om p-piller och deras biverkningar? Här på Läkemedelsverkets sajt kan du ladda hem behandlingsrekommendationer, bakgrundsinformation och statistik kring p-pilleranvändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.