Anders Tegnell, statsepidemiolog, i Agenda Foto: SVT

”På väg mot scenario som liknar digerdöden”

Uppdaterad
Publicerad

Situtationen i svårt eboladrabbade Liberia är ohygglig och svår att föreställa sig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. – Man får gå tillbaka till digerdöden i Europa eller något liknande, när vi förlorade 20-30 procent av vår befolkning.

– Det är den typen av scenario man verkar vara på väg mot, sade Tegnell när han gästade Agenda.

Organisationen Läkare utan gränser menar att det är absurt att ett fåtal hjälporganisationer som de själva har fått hantera epidemin ensamma. Håller du med om det?

Ebolautbrott

– En anledning är nog att tidigare utbrott har kunnat hanteras med den typen av resurser. Det har handlat om 30-40 personer vid de senaste utbrotten. Den här gången såg kurvorna i början ut att gå åt rätt håll och då trodde nog många att vi skullle fixa det här utan att lägga till så mycket mer, säger Anders Tegnell.

Han har följt olika ebolautbrott sedan början av 1990-talet. Dem har man lyckats bemästra. Att ebolan denna gång spridit sig så mycket att bland andra FN kallat situationen okontrollerbar, menar han beror på flera faktorer.

”Folk litar inte på vården”

– Man gjorde för lite på ett tidigt stadium. Det är också en komplicerad situation där ebolan finns i ett gränsområde mellan tre länder som har drabbats hårt av krig och har en skakig sjukvårdsapparat. Folk litar inte på varken sjukvården eller staten. Det har gett ebolan möjlighet att spridas och till slut har det nått en gräns där det är svårt att få stopp på det, säger Anders Tegnell.

Vi har sett några fall i USA och Europa där människor smittats trots skyddskläder och utrustning. Ska vi räkna med att det kommer att ske även i Sverige?

– Jag tror det som möjligen kan hända är att vi får hit något fall som vi behöver vårda. Det kan vara någon som kommer resande hit men det är mindre troligt för det är få som reser hit från Västafrika men möjligen kan någon som nu åker ner och jobbar komma hem och få vård.

”Inget man hejdar med penicillinpiller”

Hur säkert är det att vården faktiskt botar?

– Det är man inte alls säker på. Det är en allvarlig sjukdom. Även med bästa möjliga vård har ju som vi sett flera avlidit. Så man får räkna med att dödligheten är väldigt stor. Man får göra allt man kan men det är definitivt inget man botar med enstaka penicillinpiller.

Hur optimistisk eller pessimistisk är du när det gäller att hejda ebolasmittan?

– Jag är helt övertygad att vi kan hejda den på sikt. Men det kommer att ta tid. Och ju längre vi väntar med kraftiga insatser desto längre tid kommer det att ta. Det är helt klart.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet