Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi om uppgifterna att en svensk man ska ha tillfångatagits av ryskstödda styrkor. Foto: Sebastian Strandberg/SVT

Paasikivi: Krigsfångar kan utnyttjas som brickor i ett spel

Publicerad

En svensk man ska ha tillfångatagits av ryskstödda styrkor i Donetskregionen i östra Ukraina, enligt den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi bedömer uppgifterna som trovärdiga och menar att mannen skulle kunna utnyttjas som en bricka i ett politiskt spel.

– Om nu ryssarna går ut med detta så förutsätter jag att de vill något med det, säger han.

Mannen påstås ha stridit med ukrainska soldater i slaget om stålverket Azovstal i Mariupol.

De så kallade myndigheterna i den ryskstödda utbrytarregionen Donetsk – i praktiken en rysk lydstat – anklagar honom för att ha stridit som legosoldat, vilket av ockupationsmakten betraktas som ett brott som kan ge dödsstraff.

Svensken har i förhör nekat till alla anklagelser, enligt Tass.

SVT Nyheter har varit i kontakt med UD:s presstjänst, som meddelar att den inte har någon information om huruvida uppgifterna stämmer eller inte.

”Vill något med detta”

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi menar att det är svårt att bedöma om den Ryssland har tillfångatagit en svensk man.  

Han tror dock att det kan ligga en sanning bakom uppgifterna eftersom det finns svenska frivilliga i Ukraina.

– Om nu ryssarna går ut med detta så förutsätter jag att de vill något med det. Då har de inget att vinna på att säga att vi har en svensk och så rinner det ut i sanden.  I så fall får de presentera bevis, det är möjligt att det inte stämmer och att det är fel identitet men säger de detta så får man anta att det är så tills det överbevisas, säger han.

Två britter och en marockan dömdes nyligen till döden på samma anklagelsepunkt som den svensk som nu uppges ha fängslats.  Deras straff har ännu inte verkställts.

Kan dömas till döden

Joakim Paasikivi tror att de tillfångatagna utländska medborgarna utnyttjas som brickor i ett politiskt spel.

– Någon form av rättsprocess kommer det att bli, vilket är lagvidrigt enligt internationell rätt. Det är inte otroligt att den svenske mannen kommer att dömas till döden i en skenprocess utan försvarare som går alldeles för fort, detta för att man från rysk sida ska kunna använda honom som påtryckning, säger han.

Under veckan har statsminister Magdalena Andersson besökt de städerna Butja och Borodjanka i Ukraina där civila brutalt mördats under Rysslands invasion.

Tidpunkt kan spela roll

I samband med besöket träffade statsministern även Ukrainas president Zelenskyj och uttryckte sitt stöd för landet.

Paasikivi tror att det svenska statsministerbesöket i Ukraina kan ha spelat roll för tidpunkten som Ryssland släpper uppgifterna om den fängslade svensken.  

– Vi har sett tidigare att man från rysk sida utnyttjar olika tidpunkter där man kan få maximal uppmärksamhet. Sedan har de också gjort felaktiga beräkningar där man inte får samma reaktioner från omvärlden som man hade räknat med, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.