Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. Foto: TT

Palmeåklagare begär uppgifter från Must

Uppdaterad
Publicerad

Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. -Vi jobbar med flera olika uppslag som vi vill gå till botten med, säger Krister Petersson till nyhetsbyrån Siren.

Uppgifterna begärs in ”med anledning av bearbetning av uppslag i utredningen om mordet”.

I dokumentet, som inkom till Försvarsmakten den 27 september, är de uppgifter som Krister Petersson söker belagda med sekretess.

Han vill inte heller gå närmare in på vilka spår i utredningen om mordet på statsminister Olof Palme som det gäller, eller vilka uppgifter som Must kan ha bidragit med.

– Det handlar om att beta av olika spår bakåt i tiden, för att se om det finns något att gå vidare med. På så sätt är detta en rutinmässig förfrågan. Mer detaljerad än så vill jag inte bli, säger Krister Petersson till Siren.

Krister Petersson tillträdde som ny förundersökningsledare i mordutredningen den 1 februari i år, sedan vice riksåklagare Kerstin Skarp lämnat över uppdraget.

Har utrett mordet på Anna Lindh

Han har bland annat utrett mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003 och var ansvarig åklagare i rättegången mot John Ausonius, mer känd som Lasermannen, som i början av 1990-talet sköt elva personer med invandrarbakgrund i Stockholm och Uppsala – en av dem dog.

När Krister Petersson tillträdde som förundersökningsledare i Palmeutredningen sade han bland annat att han inte hade tagit uppdraget om han inte hade trott att fallet gick att lösa.

– Min förhoppning är att vi kan lämna en rimlig förklaring till vad som skedde och vem som har gjort det, sade han till SVT.

Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm den 28 februari 1986.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.