Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Riksnyheternas olika plattformar Foto: Stina Stjernkvist, SVT

Pandemin fortfarande i fokus – men allt är inte corona

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och världen är sedan månader under belägring av coronakrisen. Allt det vi trodde och förutspådde för det nya decenniet är kullkastat. Hur länge det varar vet ingen. Inte heller hur återgången till vårt vanliga liv ska gå till eller hur Sverige och världen ser ut om ett eller två år.

Under tre månader har SVT Nyheter arbetat hårt med att skildra pandemin och dess konsekvenser. Svenska myndigheter har valt en ovanlig väg, sett ur ett internationellt perspektiv. Ingen av oss har ännu facit på vad som är rimliga åtgärder. Vår roll som journalister på Sveriges största nyhetsredaktion är att rapportera, förklara, granska och berätta om det mest relevanta. Jag har i en tidigare text skrivit om att vi aldrig kommer att tagga ner från vår ansvarsutkrävande roll.

Hur märklig samtiden än är så börjar vi vänja oss vid en annorlunda vardag. SVT Nyheter fortsätter rapportera om det oerhörda som sker denna vår. Det är vårt ansvar. För lång tid framöver kommer coronabevakningen att vara ett dominerande ämne. Och vi kommer att fortsätta vår granskande journalistik på detta område. Men sakta och säkert återupptar vi andra relevanta granskningar.  

Samhällsproblem som var stora innan coronapandemin drog fram har ju inte upphört, men de har under en period kommit lite mer i bakgrunden av rapporteringen. Dessa ämnen behöver åter få mer utrymme hos stora medier framgent. Den grova brottsligheten och skjutningarna har ju inte upphört på grund av virusspridningen, tvärtom.  

Utsatta barn är fortsatt beroende av kloka samhällsinsatser och när dessa fallerar kan konsekvenserna bli förödande, som i fallet med den lilla flicka Esmeralda som aldrig hann uppleva sin fyraårsdag.  

En annan stor samhällsfråga, framför allt för unga vuxna, är tillgången till bostäder. SVT Nyheter har i en unik rikstäckande kartläggning visat hur svårt det är för unga att få in en fot på bostadsmarknaden i väldigt många kommuner i Sverige. 

Här kan du se fler reportage från hela landet och här kan du läsa mer om hur kartläggningen gjorts.  

Det kommer ett presidentval i USA i höst, den relativa borgfred som råder i svensk politik kommer inte att vara för evigt. De ekonomiska utmaningarna för människor och samhällen är omöjliga att överblicka. Maktmissbruk, brottslighet, skola, vård och omsorg är ämnen som alltid ska skärskådas av oss. Konsekvenserna av coronapandemin kommer att prägla nyhetsbevakningen under 2020. Men allt är inte corona. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet