Det är svårt för ungdomar 20 till 24 år att köpa lägenheter i många kommuner i Sverige. Bland annat var det helt omöjligt i kommuner som Mullsjö och Mörbylånga under ett års tid visar SVT:s kartläggning. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svårt för ungdomar att köpa lägenhet i 40 kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I 40 av Sveriges kommuner hade ungdomar under ett års tid inte råd att köpa en enda lägenhet som var till salu på Hemnet, enligt SVT:s beräkningar. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.

Hur lätt eller svårt är det egentligen att köpa en lägenhet i Sverige om man är 20 till 24 år gammal och har en medelinkomst?

Väldigt olika visar det sig enligt den kartläggning som SVT Nyheter har gjort av de lägenheter som registrerats som sålda på Hemnet från den 1 mars 2019 till den 29 februari i år.

Svårt att köpa i landsbygdkommuner

Kartläggningen visar att ungdomarna i 40 av Sveriges kommuner inte haft råd att köpa någon lägenhet alls i centralorten. Många kommuner på listan ligger i Stockholmsområdet vilket nog inte är så överraskande.

Men att det har varit för dyrt för ungdomar att köpa lägenhet i kommuner som Mullsjö, Mörbylånga och Lessebo är mer förvånande.

SVT har också gått husesyn för att se vad man kan få för en miljon kronor. Den visar att endast 14 procent av alla sålda bostäder gick för en miljon eller lägre på Hemnet under ett års tid.

Fakta: Så gjordes undersökningen

  • SVT har samlat in alla försäljningar på internetsajten Hemnet.
  • Det är drygt 117 000 försäljningar som har skett under perioden 2019-03-01 till 2020-02-29.
  • Vi har sedan räknat ut den totala månadskostnaden för varje bostad – och där inkluderar vi ränta (1,49 %), amorteringar (2 %), eventuell månadsavgift och driftskostnad.
  • Vi har antagit att köparen har pengar till kontantinsatsen på 15% av köpesumman.
  • För att avgöra om ungdomen har råd med månadskostnaden har vi använt Konsumentverkets Flytta hemifrån-budget. I budgeten läggs 36 % av den disponibla inkomsten på boendet.
  • Vi har tagit fram medelinkomsten för en person mellan 20-24 år i varje kommun, räknat ut den disponibla inkomsten per månad och jämför med den totala månadskostnaden för lägenheter i kommunens centralort.
  • Slutligen räknar vi antalet lägenheter där den totala månadskostnaden underskrider 36 % av ungdomens disponibla inkomst.

Undersökningen har inte behandlat hyresrätter utan enbart ägt boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.