Folkhälsomyndigheten har tecknat avtal med två vaccintillverkare för att säkerställa att Sverige har tillgång till vaccin under en eventuell pandemi. Foto: Scanpix

Folkhälsomyndigheten tecknar avtal om kritiserat prototypvaccin

Uppdaterad
Publicerad

Trots att hundratals personer drabbades av den obotliga sjukdomen narkolepsi under massvaccinationerna i samband med svininfluensan 2009, har Folkhälsomyndigheten nu valt att teckna ett avtal för exakt samma prototypvaccin inför en kommande influensapandemi.

Folkhälsomyndigheten har nyligen tecknat ett avtal med två vaccintillverkare som vid en eventuell pandemi, alltså där ett nytt influensavirus hotar med att påverka stora delar av samhället och befolkningen, ska kunna förse landet med skydd.

Till saken hör att en av tillverkarna, GlaxoSmithKline, är samma som levererade vaccinet Pandemrix, som användes för sju år sedan då över fem miljoner svenskar vaccinerade sig mot den dödliga svininfluensan. Trots att experter intygade att vaccinet var säkert visade det sig senare öka risken för den livslånga och obotliga neurologiska sjukdomen narkolepsi.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Folkhälsomyndigheten har nu, trots kännedomen om vaccinets risker, ändå valt att använda samma prototypvaccin som förra gången, Adjupanrix, som ett av två alternativ för att vaccinera befolkningen.

– Det här kommer att sticka i ögonen på många svenskar, särskilt de som drabbats av narkolepsi. De har väldigt svårt att förstå beslutet att beställa samma vaccin en gång till med tanke på vad som hänt, säger Josefin Lennen Merckx, medicinreporter på SVT, som bevakat frågan länge.

Hundratals drabbade

Drygt 300 personer drabbades av narkolepsi – som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet, vilket leder till att den som har narkolepsi drabbas av plötsliga okontrollerade sömnattacker på dagen och får svårt att sova på natten. Många får även kataplexier, en slags temporär förlamning som uppstår vid starka känslor som skratt eller rädsla.

Du tror inte att det här kommer sticka i ögonen på många?

– Jag tror att svenskar i allmänhet tycker det är bra att vi har ett avtal om ett vaccin inför nästa pandemi, eftersom all kunskap i världen talar för att det är ett väldigt viktigt verktyg att ha på plats, en viktig försäkring att ha, säger statsepidemiologen Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Genom att skriva avtal med två olika vaccinleverantörer är tanken att minska sårbarheten vid en eventuell pandemi. De två företagen Seqirus och GlaxoSmithKline (GSK) kommer då också fungera som likvärdiga vaccinleverantörer.

– Vi har gått ut och frågat alla världens vaccintillverkare vilka som kan leverera ett vaccin som är godkänt för användning under en pandemi enligt de regler och rutiner som finns på den Europeiska läkemedelsmyndigheten. Två bolag klev fram och sa att de kan göra detta, och då blev det de här två bolagen och de här två vaccinerna, säger Anders Tegnell.

85 miljoner kronor per år

Avtalen kommer att kosta 340 miljoner kronor under fyra års tid. Därtill kommer ytterligare konstnader när det väl är dags att köpa in vaccinet.

Eftersom det fortfarande är okänt varför det förra pandemivaccinet ökade risken för narkolepsi kan man i dagsläget inte heller vara säker på att det inte händer igen.

– Man måste vara medveten om att pandemivaccinerna inte kan testas på samma sätt som andra vacciner.  Ingen myndighet kan garantera att pandemivaccinet är helt säkert. Det blir alltså upp till var och en att väga riskerna mot varandra. Om man, vid ett pandemilarm,  väljer inte vaccinera sig riskerar man att insjukna i influensan men om man väljer att ta vaccinet så riskerar man, i värsta fall att få en allvarlig biverkan. Det är inte ett helt lätt val, säger Josefin Lennen Merckx.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet