Pappa: ”Det är fegt”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades till en fullt utvecklad brand i Kista Montessoriskola där släckningsarbetet pågått under natten. Branden förstörde vinden, taket och en gavel.

– Det är helt obegripligt, som en dröm. Helt ofattbart. Vi kommer ringa runt till föräldrar och be dem komma hit i dag med sina barn så att både vi och dem kan bearbeta detta. Alla deras känslor och tankar – som måste vara lika obegripliga som mina, säger rektorn Kicki Kobdockkaak.

Föräldern Samir Paul Caowdhure är arg när SVT Nyheter intervjuar honom. Han kräver ett stopp på bränderna och skadegörelsen.

”Måste få slut på det här”

– Det är fegt att sätta brand på en skola. Min son går i denna skola och han är jätteledsen hemma. De måste få tag på dessa personer och få slut på det här, säger han.

En annan förälder, Arzu Hafif, säger att det känts bra att bo i området – ända tills nu.

– På sistone har jag oroat mig. Så fort jag kan ska jag flytta, säger hon.

Från klockan 18 på torsdagskvällen hade Storstockholms brandförsvar ryckt ut mellan 40 och 50 gånger för att släcka bilar, containrar och byggnader. Södertörns brandförsvar räknade till omkring 20 insatser.

”Vuxennärvaron hjälper”

Även i natt har stenkastning skett mot både polis och brandförsvar, enligt Stockholmspolisen. Samtidigt ser man ljusare på kommande dagar.

– Men sammanfattningsvis är vår uppfattning att den här vuxennärvaron börjar göra verkan i stora delar av Stockholm. Vi har naturligtvis även i natt haft bilbränder och skolor som satts i brand. Men vi tycker att det faktum att människor bryr sig kan göra stor inverkan, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen till SVT:s Gomorron.

Inför helgen planerar polisen för att ha en fortsatt hög närvaro i Stockholmsområdet.

– Vi sätter inget slutdatum för när vi kommer befinna oss ute i förorterna, säger Kjell Lindgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet