Flera föräldrar i lekparken är hemma med sina barn i väntan på att de två symptomfria dagarna ska gå, så att barnen ska få gå tillbaka till skola och förskola. Foto: Sara Cosar/SVT

Föräldrarna om vab-kaoset: ”Ibland har man fått vara hemma i två veckor”

Uppdaterad
Publicerad

På bara några dagar har över 100 000 ansökningar om tillfällig föräldrapenning kommit in till Försäkringskassan. I en park i Solna är båda föräldrarna Christoffer Nilsson och Jennie Sörvik hemma med sina barn.

– Minsta snor eller att hon hostar till så måste man hämta, säger Jennie Sörvik.

Allt fler föräldrar tvingas stanna hemma med sjuka barn under coronapandemin.

Jennie Sörvik är i lekparken med sin dotter Nikita som är hemma från förskolan eftersom hon haft feber tidigare i veckan. Under våren var hon hemma med dottern nästan varannan vecka, eftersom Nikita haft rethosta.

– Minsta snor eller att hon hostar till så måste man hämta. Ibland har man fått vara hemma i två veckor i sträck trots att hon har varit frisk och pigg annars, säger Jennie Sörvik.

Även Christoffer Nilsson är i lekparken med sin äldsta dotter Elisabeth och lillasyster Ebba. Elisabeth skickades hem från skolan med snuva. Christoffer Nilsson har försökt få dottern testad för pågående infektion av covid-19 och efterlyser fler åtgärder för skolelever.

– Snabbare testning, kunna testa för antikroppar även för barn och kanske få ett intyg som man kan visa för skolan så att de kan känna sig trygga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.