Nanopapper kan rädda pappersindustrin

Papper starkare än stål ska rädda industrin

Uppdaterad
Publicerad

En ny typ av hårt papper som bryts ned i naturen spås i framtiden utmana plastindustrin och skapa nya möjligheter för de krisande svenska pappersbruken.

Nanocellulosa är starkare än stål och görs av ved. Det upptäcktes redan på 1980-talet men ansågs för dyrt då det krävs mycket energi för att ta fram produkten.

– För några år sedan gjorde vi en upptäckt som gjorde det möjligt att sänka energiförbrukningen med 98 procent, vilket gör att det nu öppnas fantastiska möjligheter, säger Mikael Ankerfors som är forskningschef för nanocellulosa på Innventia.

”Materialet kan utmana plasten”

Innventia är ett forskningsbolag som ägs av svenska staten och skogsindustrin. Bolaget har nu ett antal patent på processen att tillverka nanocellulosa. I deras lokaler i Stockholm står också den första pilotfabriken i världen som utnyttjar den nya energieffektiva tekniken.

Materialet kan användas på en mängd områden. Genom att till exempel blanda in nanocellulosa i kartonger och i papper går det att få fram starkare och lättare produkter. Men det är bara början.

– Nanocellulosan har en potential  att utmana plasten på områden där de är ensamma nu, säger Mikael Ankerfors. Vi ser en möjlighet att skapa material som svenskt skogsindustri kan använda för att utmana platsindustrin.

”Nedbrytbart i naturen”

Som exempel nämner han juiceförpackningar där nu det miljöskadliga  aluminiumet används och som kan ersättas med nanocellulosa. Det skulle skapa stora miljövinsster då nanocellulosan görs med trä som är nedbrytbart i naturen.

På en rad områden kan därför nya produkter tas fram som kan nå ut på världsmarknaden.

Det behövs för de svenska pappersbruken som är specialiserade på tryckpappeer genomgår nu sin värsta kris i modern tid. Det senaste året har beslut tagits att lägga ned eller fasa ut totalt sex pappersmaskiner vilket leder till stora varsel runt om i Sverige.

”Riskerar att slå ut infrastrukturen”

Och många experter inom skogsindustrin är nu rädda för att krisen kommer att pågå i många år innan nanocellulosan och andra svenska upptäckter kommer ut på marknaden. Det handlar om ett glapp på kanske tio år. Och görs ingenting under den tiden så kan konsekvenserna bli stora för  hela Sverige.

– Skogsindustrin har dragit ett oerhört stort lass för att hålla Sverige levande, säger Johan Freij, som är affärsområdeschef för skog på Danske Bank.

Det är tack vare skogsindustrin som stora delar av landsbygden klarar sig i dag. Och när man nu lägger ned pappersmaskiner så riskerar vi att slå ut den infrastruktur som finns runt de drabbades industriorterna.

”Uppsägningarna kommer att fortsätta”

I takt med att krisen fördjupas för det tryckta pappret kommer uppsägningarna att fortsätta att slå mot många brukssamhällen i Sverige. Och frågan är vad som finns kvar om tio år.

– Tappar vi kompetensen och infrastukturen i de här orterna då riskerar vi att de nya investeringarna i nästa generationen skogsprodukter inte sker i Sverige, säger Johan Freij.

– Istället för att sälja färdiga produkter kommer vi då att få exportera råvaran, trästockar helt enkelt. Och det vore väldigt olyckligt för Sverige är hans slutsats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.