Pär Holmgren drar sig ur maktkampen i Miljöpartiet. Foto: SVT

Pär Holmgren drar sig ur kampen om språkrörspost

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentarikern Pär Holmgren bekräftar nu för SVT Nyheter att han drar sig ur kampen om att bli Miljöpartiets nästa manliga språkrör.

Ett av skälen till att Pär Holmgren drar tillbaka sin kandidatur är att många inom Miljöpartiet varit kritiska till  Homgrens idé om en kombinationsroll – att han skulle arbeta som språkrör och samtidigt behålla sin plats i EU-parlamentet.

– Jag tror att det går att kombinera båda rollerna men det är uppenbart att partiet för närvarande inte är redo. Jag saknar det stöd som krävs för att driva den linjen, säger Pär Holmgren till SVT.

Han väljer nu att enbart försöka bli omvald till EU-parlamentet i vår.

Stödjer utmanarna

I språkrörsfrågan ställer han sig nu bakom utmanarna Martin Marmgren och Magnus P Wåhlin i stället för valberedningens förslag, Stockholmspolitikern Daniel Helldén. Denne har sagt sig vilja att partiet i framtiden ensidigt ska fokusera på miljö- och klimatpolitiken. Ett vägval som den utbildade meteorologen Pär Holmgren inte tror på.

– Jag har arbetat med klimatfrågan i hela mitt vuxna liv. Och ju längre in vi kommer in i klimatkrisen desto viktigare blir det för oss som politiskt parti att bredda oss till att även driva sociala frågor, rättvise- och fördelningspolitik.

På kongressen den 17-19 november väljer Miljöpartiet språkrör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.