Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Irena Požar: ”Med tanke på upplägget borde man ha tydligare rutiner – sjukt att man inte varit beredd på detta”

Pozar: Sinnessjukt att man inte varit beredda på det här

Publicerad

Produktionsbolaget Mastiff menar att man aldrig känt till de misstänkta övergreppen i Paradise Hotel som många tidigare deltagare trätt fram och vittnat om.

En lögn menar Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar.

– Anställda har larmat men de har lagt locket på, säger hon i Aktuellt.

Den pågående säsongen av dokusåpan Paradise hotel stoppas helt efter anklagelser om sexuella övergrepp under inspelningen, varav ett nu utreds som våldtäkt.

Beslutet togs efter att programmet sänts som ledde till en tittarstorm, och som senare fått flera tidigare deltagare att träda fram och vittna om tidigare erfarenheter med liknande händelser.

Anställda vittnar om extrem tystnadskultur

Enligt produktionsbolagets Mastiffs vd Matilda Snöwall känner man inte igen sig i bilden och menar att personalen alltid ska avbryta när det sker övertramp. Men det stämmer inte menar Irena Pozar och pekar på en granskning av Veckorevyn där tidigare anställda beskriver övergrepp som vardagsmat.

– Anställda har larmat men de har lagt locket på. Det finns en extrem tystnadskultur inom den här branschen, om du vänder ett produktionsbolag ryggen så kommer du aldrig mer få ett jobb, säger Irena Pozar.

Pozar: Sinnessjukt att man inte varit beredda på det här

Pozar ser ett grundproblem med att tv-formatet med isolerade deltagare, mycket alkohol, fest och intriger bäddar för problem. Men det gör produktionsbolagets agerande än mer obegripligt menar hon.

– Då borde man vara än mer förberedda och ha ännu tydligare rutiner och regler för vad man ska göra om någonting händer. Trots det har det varit precis tvärtom. Man har inte ingripit och inte låtit deltagare och anställda prata om det som har hänt. Så formatet bäddar för det här, det är ett problem i sig. Men det visar bara på hur sinnessjukt hur man inte varit beredda på detta, säger Pozar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer