”Camilla Läckberg omkom” twittrade en konto som påstods tillhöra den nya kulturministern Parisa Liljestrand. Foto: TT/Faksimil

Kulturministern utsatt för Twitter-kupp – dödförklarade författaren Camilla Läckberg

Uppdaterad
Publicerad

Parisa Liljestrand hann inte vara minister i mer än några timmar innan hon utsattes för en fejk-kupp på sociala medier.

”Välkommen! Detta är mitt officiella Twitter-konto.”

Foto: Faksimil

Kontot heter Parisa Liljestrand, påstår sig vara den nya kulturministern, och startades i september 2022. Det hann få cirka 2 000 följare, retweetas av Moderaternas officiella konto, innan kontot plötsligt publicerade en bomb: Den populära författaren Camilla Läckberg var död.

Foto: Faksimil

Men, uppgifterna var falska, kontot tillhör inte kulturministern, utan är en bluff, som signeras italienaren Tommaso Debenedetti, som vid flera tillfällen tagit kål på diverse kulturpersonligheter, till exempel författarna Mario Vargas Llosa och Cormac McCarthy.

Foto: Faksimil

Fredrik Reinfeldt har också drabbats

Det är inte förstå gången Debenedetti är i farten med att skapa fejkade konton. Redan 2012 kallade The Guardian honom ”en av världens mest framgångsrika fejktwittrare” efter att ha spridit dödsrykten om påven, Fidel Castro och Pedro Almodóvar.

Samma år twittrade han ut att Michail Gorbatjov var död – från den dåvarande svenske statsministern Fredrik Reinfeldts konto.

Enligt uppgift är Debenedettis drivkraft att ”demonstrera hur enkelt det är att lura medierna”.

Varför han valde ut Sveriges kulturminister, eller Camilla Läckberg, är ännu inte känt.

Parisa Liljestrand skriver i en kommentar till SVT Nyheter att det inträffade är ”mycket tråkigt och allvarligt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.