Partiledarna om de svenska barnen i syriska lägren

Uppdaterad
Publicerad

Frågan hur samhället ska hantera de svenska barn vars föräldrar gått med i terrorsekten IS väcker starka känslor, även i rikspolitiken.

– Sverige måste ta ett ansvar för de svenska barn som finns i dessa läger i Syrien. Barn har ingen arvssynd på det sättet och vi måste se till att de kan komma i säkerhet, medan de föräldrar som rest dit medvetna om att de ska kriga för IS ska straffas, säger Annie Lööf (C).

I går stod det klart att de sju numera föräldralösa barnen till norsksvenske IS-terroristen Mikael Skråmo och dennes svenska hustru fått lämna al-Hol och snart kommer att kunna resa till Sverige. KD-ledaren Ebba Busch-Thor vill se en liknande lösning för resten av de svenska barn, oklart hur många, som fortfarande finns kvar i lägret.

Barn till IS-terrorister

”Skyldiga ska dömas hårt”

– Det är viktigt att vi klarar av att hålla ett barnperspektiv i den här historien samtidigt som vi fortsätter bekämpa radikalisering. De som har begått brott ska ställas inför rätta och dömas hårt, säger KD-ledaren.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson håller med, åtminstone delvis:

– Man får se i varje individuellt fall vilken koppling man har till Sverige och var någonstans det finns överlevande släktingar som kan ta hand om dem. Finns det anhöriga i Sverige som kan ta hand om framför allt små barn så har vi ett ansvar. I de fall anhöriga saknas i Sverige är det kanske bättre om släktingar i närområdet gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet