Parlamentets talman David Sassoli och kommissionens orförande Ursula von der Leyen.

Parlamentet hotar dra EU-kommissionen inför domstol

Uppdaterad
Publicerad

Europaparlamentet planerar att dra EU-kommissionen inför domstol. Parlamentet är kritiskt till att kommissionen inte använt den nya möjligheten att agera mot medlemsländer som bryter mot grundläggande rättsstatsprinciper.

Verktyget kallas villkorsmekanismen eller rättsstatsmekanismen och infördes vid årsskiftet. Det är en möjlighet för EU att hålla inne bidrag om ett land inte följer rättsstatsprincipen.

– Medlemsländer som bryter mot lagen ska inte få EU-bidrag. Förra året arbetade parlamentet hårt för att skapa ett verktyg för att kunna säkerställa detta. Men hittills har kommissionen varit ovilliga att använda denna möjlighet, säger parlamentets talman David Sassoli.

– Unionen är en gemenskap byggd på demokrati och rättsstatsatsprincipen. Om dessa värden är hotade måste EU agera för att skydda dem. Jag har därför bett vår juridiska avdelning att förbereda en stämning mot kommissionen för att se till att EU:s lagar efterlevs.

Parlamentet nämnde inte något specifikt land mot vilket villkorsmekanismen bör användas. Men beskedet kommer dagen efter att kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, kritiserade ett tidigare beslut från Polens författningsdomstol. Den nationella domstolen har konstaterat att den polska grundlagen i vissa fall står över EU-rätt och Von der Leyen sa att domstolens beslut kommer få konsekvenser, men specificerade inte vilka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.