Parlamentet säger nej till Mays brexitavtal

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska parlament röstade för tredje gången nej till Theresa Mays utträdesavtal med EU under fredagen.

Nu lever osäkerheten vidare i minst två veckor till.

– Konsekvenserna av parlamentets beslut är allvarliga, sa May.

Med röstsiffrorna 344 mot och 286 för, förkastade det brittiska parlamentet Mays brexitavtal en tredje gång.

– Det är nej-sidan som har det, mässade talman Bercow, medan det stora jublet utbröt bland oppositionen.

Storbritannien har nu till den 12 april på sig att meddela EU vad man tänker göra härnäst. Antingen lämna unionen utan ett avtal eller försöka förhandla fram mer tid – det senare alternativet betyder sannolikt att man kommer behöva delta i EU-parlamentsvalet i maj.

Utifrån vad Theresa May själv säger pekar det mesta på att man kommer att begära ytterligare förlängning, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick på plats i London.

Lyft ur politisk deklaration

Till skillnad från tidigare omröstningar hade man den här gången lyft ur den så kallade politiska deklarationen, som handlar om Storbritanniens och EU:s framtida relation.

På så sätt hoppades May och hennes regering få stöd för det avtal som hittills fått nobben av en majoritet av parlamentsledamöterna. May hade dessutom, som en morot till motståndarna, själv lovat att avgå om avtalet röstades igenom.

Men trots detta räckte det inte för May. Hon hade behövt stöd från ytterligare 29 parlamentsledamöter för att få avtalet att gå igenom.

– Jag fruktar att vi nu nått gränsen för denna process i underhuset, sa en uppenbart besviken May.

Nytt toppmöte

Dagens besked från London innebär att EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk kallar in till ett nytt toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer.

”Med hänvisning till avvisandet av utträdesavtalet från underhuset så har jag beslutat att kalla in till ett toppmöte den 10 april”, skriver Tusk på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.