Ebba Busch Thor (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S). Foto: TT

”Partierna marinerar Almedalen i nationalism”

Publicerad

ANALYS · Vad är det som händer? Jimmie Åkesson talar plötsligt om en inkluderande svenskhet. De andra partierna marinerar Almedalen i nationalism. De sjunger inte i kör men i kanon, flerstämmigt fast samma sång. Sverige har blivit slagträ på den politiska agendan.

Margit Silbersteing, inrikespolitisk kommentator

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Ebba Busch Thor talar om hembygden. Stefan Löfven håller ett hyllningstal till Sverige. Anna Kinberg Batra pratar numera om svenska värderingar. Och Jimmie Åkesson börjar oväntat tala om integration, vilket han knappast gjort tidigare. Fast Åkessons integration är snarare assimilation och den är något individen får sköta på egen hand och se till att bli svensk. Åkesson säger inget om att det inte räcker med att känna sig som svensk, när omgivningen klistrar på en annan etikett.

Försöker attrahera fler väljargrupper

Åkesson ställer sig till synes på deras sida som sköter sig, när andra begår brott i förorterna. Det är ungefär samma perspektiv som flera partiledare anlagt i Almedalen. De vill ha hårda tag mot de som eldar bilar och attackerar blåljuspersonal, därför att alla, var de än bor, ska ha samma rättigheter, som de som lever i storstädernas stadskärnor. Jimmie Åkessons nya retorik är ett försök att attrahera fler väljargrupper och förmodligen att blidka Moderaterna i strävan att få inflytande framöver.

M och KD vill få tillbaka väljare

Mycket är ord och retorik. Men orden är ju politikernas vassaste redskap. Och den nya vurmen för Sverige, svenska flaggan och svenska värderingar, handlar om att slå an en sträng hos väljare som idag har gått till Sverigedemokraterna. Moderaterna säger det rent ut att deras politik till stor del går ut på att få väljare från Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna behöver inte säga det för det var mycket tydligt igår kväll när Ebba Busch Thor höll ett i stora stycken starkt värdekonservativt tal.

Åkesson ska ge sig ut i förorten

Nu när riksdagen har klubbat en ny och mycket hårdare flyktingpolitik och Moderaterna vill ha en ännu tuffare, har man nått vägs ände när det gäller att konkurrera om asylpolitiken. Nästa fas är integrationen – vad som ska gälla för dem som redan är här. Jimmie Åkesson ska ge sig ut förorterna, säger han, i hopp om att de som bor där ska hålla med honom om att regeringen fört en ansvarslös massinvandringspolitik och att problemen växer ytterligare när fler nyanlända blir deras grannar.

Almedalen 2016 är året när många partier vill vara Sverigevänner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Almedalen 2016

Mer i ämnet