De politiska partierna vill att sjukvården tar större ansvar för berusade personer. Foto: TT

Partierna: Sjukvården bör få ökat ansvar för omhändertagna berusade personer

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av riksdagspartierna vill att sjukvården, snarare än polisen, ska ta ansvar för onyktra personer som omhändertagits.

”Alldeles för många har avlidit hos polisen”, skriver Centerpartiet i en kommentar.

För ett och ett halvt år sedan föreslog rikspolischef Anders Thornberg att det bör lagstadgas om vem som ska ansvara för onyktra personer som omhändertas enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer.

Frågan har varit på agendan i flera år och uppmärksammats återkommande efter att omhändertagna människor dött i polisarrest. Frågan handlar också till delar om hur polisens resurser bör fördelas.

Bland poliser ute i landet finns också ett missnöje med nuvarande ordning.

– Att berusade personer som inte är våldsamma som regel förvaras hos polisen tycker jag är fel. LOB är en vårdlag och det är ingen engångsföreteelse att någon avlider efter att de varit hos polisen. Jag skulle vilja se tillnyktringsenheter på sjukhusen och att vi regelmässigt körde dit de som är ur stånd att ta hand om sig själv, säger polisen Markus Ingemarsson i SVT-dokumentären ”Frihet är dunder”, som handlar om 20-åriga Michelle som dog av läkemedelsförgiftning i polisens arrest i Lund 2016.

Endast 1 av 10 förs till vården

Förutom polisen har flera forskare och läkare varit kritiska till dagens ordning och velat se en förändring.

Även JO har tidigare kritiserat det sätt på vilket berusade personer i polisarrest tas om hand.

Och trots att LOB är en vårdlag förs en överväldigande majoritet av dem som polisen omhändertar till arrest. Endast var tionde omhändertagen förs i dag till en tillnyktringsenhet eller till sjukvården, enligt en utredning från myndigheten för vård – och omsorgsanalys.

En granskning som tidningen Alkohol&Narkotika gjorde av 35 dödsfall i polisarrest som skett sedan 2012, visar också att flertalet av dödsfallen är narkotikarelaterade.

Frigöra polisresurser

SVT Nyheter har frågat samtliga riksdagspartier vilka som bör ansvara för onyktra personer som omhändertagits, och svaren pekar i en tydlig riktning: fler personer som omhändertas enligt LOB bör få vård.

Samtliga partier är positiva till att ansvarsfrågan utreds och inget parti svarar att man är nöjd med dagens situation.

Se ett urval av partiernas svar i faktarutan nedan.

Så tycker partierna

Kristdemokraterna skriver i sitt svar att man anser att ”ansvaret för personer som omhändertas enligt LOB ska ligga på sjukvården”, men att polis och ordningsvakter kan stå för själva transporten till sjukvården.

Liberalerna vill också se att fler som omhändertas får komma till sjukvården, också då personer med ett beroende kan få hjälp ur sitt missbruk. Partiet vill också, för att frigöra polisresurser, att andra aktörer än polisen ska stå för själva transporten av omhändertagna berusade personer, så länge de inte är våldsamma eller utgör en fara för sig själv.

Centerpartiet vill att sjukvården ska ha ansvaret för tillnyktringen, eftersom ”alldeles för många diabetiker, människor med sepsis, epilepsi och andra bakomliggande sjukdomar har avlidit hos polisen” och att det är viktigt att ”renodla polisens verksamhet så att de får ägna sig åt brottsutredning och brottsbekämpning”.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill att sjukvården får ett ökat ansvar för tillnyktringen, även om inget av partierna i dag anser att sjukvården bör ta hela ansvaret.

Sverigedemokraterna anser att polisen bör avlastas mer än i dag och att regionerna och sjukvården bör få ett större ansvar kring tillnyktringen.

Moderaterna anser att ansvaret för själva omhändertagandet skulle kunna läggas ut på en annan aktör för att på så sätt frigöra polisresurser, men att frågan är komplicerad och behöver utredas ytterligare.  

Socialdemokraterna är inne på samma spår och nämner att ordningsvakter skulle kunna få mer ansvar här, något som just nu utreds. Man anser också att vården bör ansvara för själva tillnyktringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.