Utfrågningen – Stefan Löfven

Nu frågas Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ut inför valet.
Nu frågas Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ut inför valet.

SVT rapporterade · Stefan Löfven frågas ut inför valet

18.31
Om en dryg halvtimma anländer statsminister Stefan Löfven till SVT. Klockan 20.00 är det dags för utfrågningen! Vi inleder med 10 minuter uppsnack och sedan frågas S-ledaren ut av programledarna Camilla Kvartoft och Anders Holmberg. Här kan du följa direktsändningen samt hänga med i vår textrapportering!
19.02
Nu anländer statsministern till SVT
Nu anländer statsministern till SVT
19.26
Statsminister Stefan Löfven (S) har förberett sig inför kvällens utfrågning genom att läsa, resonera och fundera.

- Nu gäller det att få fram skiljelinjen i svensk politik. Den går inte i migrations- eller kriminalpolitiken utan i om vi ska fortsätta satsa på våra skolor, sjukvården och omsorgen. Eller om vi ska gå tillbaka till stora skattesänkningar. Jag väljer det första, säger Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S) har förberett sig inför kvällens utfrågning genom att läsa, resonera och fundera. - Nu gäller det att få fram skiljelinjen i svensk politik. Den går inte i migrations- eller kriminalpolitiken utan i om vi ska fortsätta satsa på våra skolor, sjukvården och omsorgen. Eller om vi ska gå tillbaka till stora skattesänkningar. Jag väljer det första, säger Stefan Löfven (S).
19.32
Om knappt 30 minuter börjar utfrågningen. Passa på att göra SVT:s valkompass medan du väntar: 
 

Valkompassen – Testa dina åsikter mot partiernas i alla tre valen | SVT Nyheter

Är du osäker vad du ska rösta på och vill få hjälp att välja? Ta reda på vilka partier i riksdags-, kommun- och landstingsvalen 2018 som matchar dig bäst och hitta den riksdagskandidat som tycker mest som du.
19.37
 
 

Så är den typiske S-väljaren

Stämmer dina fördomar om den socialdemokratiske kärnväljaren? 14 000 personer har svarat på en undersökning från Novus som ger oss svar på hur den typiske S-väljaren är.
19.54
Sverige har högt marginalskatter inom OECD. Vi är många som inte har jättemycket kapital men har en lön som gör att vi drabbas av den höga marginalskatten. Var skall vi finna drivkraften i att karriärklättra i lönestegen när skatten äter upp minst 60% och vi får ständigt höra att vi skall bidra mer?
20.00
Väldigt många i Sverige lever på bara 6000 kr/månad därför att man tagit pension från 61 år...borde inte de slippa betala skatt på 1000 kr? De får ej heller bostadstillägg eller äldrepensionstillägg, det får man bara från 65 år...
20.01
Nu börjar kvällens försnack. Med och kommenterar är statsvetaren Katarina Barrling och SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.
20.03
- Utfrågningen är jätteviktig. Socialdemokraterna har aldrig legat såhär lågt inför ett val, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.  
20.04
- Deras låga opinionssiffror följer en trend. Socialdemokratiska partier har det svårt över hela Europa, säger statsvetaren Katarina Barrling.
20.06
Sett till partiledarnas förtroendesiffror i augusti så ligger Stefan Löfven på en tredje plats.
20.07

Analys: Detta krävs om Löfven ska lyckas i kväll

SVT NyheterStefan Löfven (S) behöver vara en skicklig balanskonstnär om han ska lyckas i kvällens partiledarutfrågning. Han måste övertyga de missnöjda väljare som lutar åt Sverigedemokraterna att vända hemåt igen. Samtidigt har han inte råd att skrämma fler väljare till soffan eller i famnen på Jonas Sjöstedt (V).
20.10
 

Kan löften om välfärd och trygghet rädda kvar Stefan Löfven vid makten? Nu börjar kvällens utfrågning. 

20.12
Kvällens första ämne är “Sjukvården”
20.12
I juni 2014 var det 44 000 personer som inte fått vård i tid. I juni i år var det 86 000 som inte fått vård eller behandling i tid. Frågan är: Varför har köerna fördubblats under Stefan Löfvens tid som statsminister?
 
20.13
- Det är underinvesterat och vi behöver investera mer, säger Stefan Löfven.
20.14
Socialdemokraterna lovade 700 nya utbildningsplatser. Men tittar man på senaste statistiken så var det bara 350 fler studenter som började på sjuksköterskeprogrammet 2017 jämfört med för tre år sedan.
20.14
Lite senare i sändningen kommer Stefan Löfven att få svara på ett antal kunskapsfrågor om Sverige. Testa dig själv med samma frågor redan nu, och jämför sedan dina poäng med S-ledaren!

Kan du ditt Sverige, Stefan Löfven?

svt.seKan du lika mycket om Sverige som Stefan Löfven? Gör vårt quiz.
20.15
- Någonstans måste man börja, och det utbildas fler nu. Det här är början, säger Stefan Löfven.
20.15
 

Efter att alliansen införde kömiljarden så minskade köerna när regeringen tog bort kömiljarden så fördubblades köerna. Frågan är: Hur bra var det att ta bort den?

Senaste om: Val 2018 - #dinröst