Viola hade fått åtta veckor på sig att lämna Sverige. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Migrationsverket backar om Violas utvisning

Publicerad

Viola, 14 månader, är född i Sverige av föräldrar som beviljats tillfälligt uppehållstillstånd. Men på grund av tekniskt strul med hennes pass skulle hon nu utvisas till Irak. Efter SVT:s publicering i dag kom så beskedet: Migrationsverket backar.

För drygt tio dagar sedan kom Migrationsverkets utvisningsbeslut till familjen Fouad i Stockholm, adresserat till den drygt ett år unga Viola.

I beslutet som SVT Nyheter tagit del av meddelar handläggarna att Viola inte får uppehållstillstånd och att hon nu har åtta veckor på sig att lämna landet.

Om hon inte har lämnat Sverige när tidsfristen löper ut, upplyser Migrationsverket, kommer hon att få ett återreseförbud och hamna på en spärrlista som gäller för alla länder inom Schengenområdet.

Viola föddes i Sverige förra sommaren men är liksom sin mamma, sin pappa och sina storebröder irakisk medborgare. Det är en hårt prövad familj som tvingades fly åt olika håll i flera år.

Lilla sladdisen Viola kom efter att familjen funnit sin trygghet i Sverige. En trygghet som nu skakats i grunden av utvisningsbeslutet.

–Jag är ledsen och orolig, säger Violas mamma Tagreed Adam till SVT Nyheters reporter när hon träffar familjen på söndagseftermiddagen.

Att Migrationsverket vill separera ett litet barn från sin familj beror på en sak som kan verka trivial: att Violas passansökan hos Iraks ambassad har dragit ut på tiden.

Viktigare än barnkonventionen

I beslutet redogör handläggarna, steg-för-steg, hur man med stöd i utlänningslagen kommit fram till beslutet.

Enligt FN:s barnkonvention har alla barn rätt till sina föräldrar, skriver verket. ”Det får anses , i de flesta fall, vara det bästa för barn att vara tillsammans med sina föräldrar”.

Med hänsyn till barnkonventionen, att Viola är född i Sverige och att hennes föräldrar har beviljats ett tillfälligt uppehållstillstånd som gäller till 2014 tycker beslutsfattarna att hon ska få stanna under tiden som hennes uppehållstillstånd prövas.

Men, skriver Migrationsverket, alla utlänningar som vistas i Sverige måste ha ett giltigt pass. Violas föräldrar uppmanades att lämna in en giltig passhandling senast 10 augusti. 6 augusti skickade familjen in ett intyg från Iraks ambassad, som meddelade att det för tillfället inte går att utfärda pass på grund av tekniska problem med det irakiska passystemet.

Inga undantag

Migrationsverket konstaterar i brevet till Viola att ”du är inte undantagen från kraven att ha en giltig passhandling” och därför ska hon utvisas.

Tidsfristen för att lämna landet är normalt fyra veckor. Men i Violas fall är man enligt beslutet som skickats till henne beredd att göra ett undantag. ”Ett särskilt skäl som kan tala för att du få längre tidsfrist är det faktum att du är ett minderårigt barn som kan komma att behöva ytterligare tid att ordna fram ett tillfälligt utresedokument via dina hemlandsmyndigheter.”

Viola fick därför en tidsfrist på åtta veckor för att ordna resan till Irak. Familjen hade bestämt sig för att överklaga beslutet. Nu kanske det inte behövs.

När SVT Nyheter frågar Migrationsverket om beslutet om Violas utvisning, så backar myndigheten. Man beklagar, och säger att det har gått för fort. Nu tas Viola Fouads fall upp på nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer