Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brist på pass i Norge: ”Jobbar så hårt vi kan” Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, NRKVisa alla (2)
Visa alla (2)

Norge larmar om nytt passproblem – Sverige har samma tillverkare

Uppdaterad
Publicerad

Den norska polisen slår larm om problem med passtillverkningen då leverantören har drabbats av materialbrist. Samma brist råder ”överallt”, enligt företaget, som också tillverkar svenska pass.

Men i Sverige fungerar tillverkningen än så länge som vanligt, enligt polisen.

Papper, lim och halvledare är några av de komponenter som krävs för att tillverka svenska pass – och bristvaror efter att efterfrågan på nya id-handlingar exploderat i Europa.

Den väntade uppgången efter att coronarestriktioner hävts har förstärkts ytterligare efter Rysslands invasion av Ukraina, enligt tillverkarna, som varnar för att det kan begränsa passtillverkningen.

Krismöte i Norge

I Norge ligger produktionen redan efter. Säkerhetsföretaget Thales, som tillverkar de norska passen, hinner inte med och Norges regering har haft ett krismöte med företaget.

– Tajmingen är väldigt oläglig. Vi hade efter mycket kritik precis löst problemen med att boka passtid, och så kommer kommer problemen med producenten som levererar passen, säger Björn Vandvik, avdelningschef vid den norska polismyndigheten, till NRK.

Polisen: Inga problem än

Samma företag, Thales, har genom sitt dotterbolag AB Svenska Pass upphandlats för att tillverka alla svenska pass. Norsk polis uppger att det råder materialbrist även i den svenska tillverkningen, och enligt Thales själva råder brist på halvledare till pass ”överallt”.

”Bristsituationen och risken för stock-out (att produkten tar slut hos leverantör, red. anm.) syns nu överallt, då efterfrågan på pass har skjutit i höjden under den senaste månaden”, skriver Tommi Nordberg, vice vd för Thales europeiska gren, i ett mejl till SVT.

Men svensk polis uppger att man än så länge inte märkt av några störningar.

– Än så länge har vi inte sett att vi har problem med leveranserna från dem, men vi bevakar frågan, säger Stefan Marcopoulos, presstalesperson vid polisen.

Skulle en brist uppstå även här ska Polismyndigheten försöka säkerställa att Sverige går före andra.

– Mycket handlar om att vi ska få våra leverantörer att leverera enligt avtal, om det skulle uppstå någon brist hos dem. Det vill säga att de ska prioritera Sverige och våra handlingar, säger Marcopoulos.

Varnat tidigare

Så sent som i somras gick säkerhetsorganisationen SIA, där Thales ingår, ut och varnade för att den globala bristen på halvledare – som används i passens elektroniska chip – riskerar att bli en stoppkloss för tillverkningen. Man uppmanade myndigheter att vidta åtgärder.

”Att säkerställa en stabil tillgång på chips för identitetshandlingar är kritiskt”, heter det i ett utskick från SIA från juli 2021.

SVT har sökt AB Svenska Pass, som inte har återkommit. Thales Groups kommunkationsdirektör i Norden avböjer att kommentera läget i Sverige och hänvisar alla frågor till polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför tillverkas inte fler halvledare och vad får bristen för konsekvenser? Hör SVT:s techkorrespondent berätta. Foto: Storyblocks/SVT
  • Ett vanligt pass kan användas som resehandling i hela världen.
  • Nationellt id-kort kan bara utfärdas av polisen och ser ut ungefär som den laminerade sidan i passet. Det kan användas som resedokument inom EU.
  • Ett provisoriskt pass är en tillfällig resehandling som inte godtas av alla länder.
  • Sis-märkta id-kort kan i regel inte användas för resor utanför Sverige.
  • Körkort är inte heller en giltig resehandling.
  • Detsamma gäller för Skatteverkets id-kort.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.