Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm, om riktlinjer och prioriteringar i coronapandemins spår. Foto: TT

”Patienterna har fått den vård som bäst har gynnat dem”

Uppdaterad
Publicerad

Inifrån vården kommer larm om att patienter i behov av intensivvård väljs bort. Men Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Stockholm, tycker att regionen har varit tydliga mot sjukhusen.

– Vi har flera gånger påpekat att prioriteringar bara ska ske vid brist på IVA-platser, säger han.

SVT Nyheter har granskat hur intensivvårdsplatserna nyttjas under den pågående coronapandemin. Flera läkare har vittnat om att prioriteringarna av vilka som får intensivvård har blivit snävare och att de olika nationella och regionala riktlinjerna har påverkat urvalet. Signaler som även har nått Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som har inlett en tillsyn mot Karolinska universitetssjukhuset.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, säger att regionledningen är medveten om diskussionen och välkomnar Ivos granskning.

Coronapandemin

Ordinarie prioriteringar

Statistik från intensivvårdsregistret visar att andelen covidpatienter över 70 år som IVA-vårdas i Stockholm har mer än halverats från mars till april. Hur ser du på det?

– Vi har också hört den här debatten men har varit väldigt noga att vi i Stockholm gör samma medicinska prioriteringar och att det är ordinarie medicinska prioriteringar som gäller så länge vi har platser.

Enligt Björn Eriksson kan en förklaring till att andelen äldre minskar i intensivvården vara att regionen har byggt ut den intermediära vården och att fler äldre patienter, som inte anses klara intensivvård, hamnar där.

– Det jag kan tänka mig, utan att ha analyserat siffrorna, är att det kan vara en sådan effekt.

Tog fram riktlinjer

Region Stockholm tog den 17 mars fram riktlinjer för prioriteringar av covidpatienter i intensivvården som skulle börja gälla vid platsbrist. Men i samband med att Socialstyrelsen släppte sina nationella riktlinjer i slutet av mars drog regionen tillbaka dokumentet.

Varför drogs regionens riktlinjer tillbaka?

– Vi gjorde dem i vårt medicinska råd tillsammans med ledande nationella experter i väntan på att Socialstyrelsen skulle bli klara. Det bara en backup ifall resurserna skulle bli lägre än behovet. Mig veterligen är de aldrig använda, säger Björn Eriksson.

Har det blivit svårare att få intensivvård i Stockholm?

– Vi tror att patienterna har fått den vård som bäst har gynnat dem, säger Björn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet