”Det är förminskade mot Lööf och Dadgostar och inte minst mot Andersson” – Hör tidigare SD-profilen.

Paula Bieler om att S-profiler använder ”kvinnokortet” om Magdalena Andersson: ”Idiotiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare SD-profilen Paula Bieler Eriksson är förbannad på S-profilerna Margot Wallström och Annika Strandhäll. Anledningen? De har argumenterat för att C och V ska släppa fram Magdalena Andersson för att hon är en kvinna.

Ska de verkligen stoppa Sveriges första kvinnliga statsminister?

Så har argumentationen delvis låtit från flera tunga S- och MP-profiler den senaste tiden. Men att använda Magdalena Anderssons kön som ett sätt att sätta press på Centerpartiet och Vänsterpartiet, som måste tolerera den socialdemokratiska partiledaren för att hon ska kunna bli statsminister, väcker frustration.

Politikbyrån

Paula Bieler Eriksson, tidigare en av Sverigedemokraternas mest kända profiler, är en av dem som blir förbannade.

– Det var ganska länge sedan vi öppnade upp för kvinnor i politiken, och vi är också väldigt bra på att stoltsera över vilket jämställt land vi är. Därför tycker jag att det är trist att man på allvar kör kampanjen att hon måste bli statsminister för att hon är kvinna istället för vad hon har för kompetenser, säger Paula Bieler Eriksson i Politikbyrån.

”Jag blir upprörd”

Vad tänker du om det här?

– Jag blir upprörd när man försöker sätta press på Annie Lööf och Nooshi Dadgostar och säger att ”nu måste ni rösta på henne för att hon är kvinna” och ha någon slags systerskapstvång. Att det vore hemskt att inte rösta ja till den första kvinnliga statsministern. Det är förminskade mot Lööf och Dadgostar och inte minst mot Andersson. Om jag var i hennes position skulle jag bli förbannad, jag vill ju bli vald för mina kompetenser.

Varför tror du man för fram det här argumentet då?

– Det får man fråga dem, men jag tycker det är helt idiotiskt. Men det är väl en press man får fram och det är klart att riktar man sig till partier som ofta har gjort sak av den sortens feminism så tror man väl kanske att det ska få spinn.

”Tror inte att kön spelar roll”

Skulle SD vara redo för en kvinna på partiledarposten?

– Ja, jag tror ju som sagt inte att kön spelar roll. Sedan är det faktiskt lite intressant för Sverigedemokraterna har ju faktiskt haft en kvinna i toppen också, säger Paula Bieler Eriksson och tillägger:

– I partiets tidiga barndom hade man två talespersoner samtidigt ett tag och då var en av dem en kvinna. Men det var i början på 90-talet så det var länge sedan, och ett helt annat parti.

Se kvällens kvällens avsnitt av Politikbyrån – ”Kvinnokortet – på SVT Play klockan 19.30 i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet