Annie Lööfs känga mot medierna: Har ingen ”catfight” med Magdalena Andersson

Publicerad

Annie Lööf är trött på att medierna målar upp bilden av att hon har ”catfights” med kvinnliga politiska motståndare som Ebba Busch och Magdalena Andersson.

– Det har aldrig varit ”catfight” mellan mig och Stefan men så fort Socialdemokraterna fick en kvinna som partiledare målas det upp att vi är som hund och katt, säger hon i Politikbyrån.

Om riksdagen accepterar Magdalena Andersson kommer Sverige – att som sista land i Norden – för första gången ledas av en kvinna. Om bara dagar ska det avgöras – men vägen hit har varit lång.

– Jag tycker att det är pinsamt att Sverige ännu inte har haft en kvinna som statsminister. Det är ett tungt ansvar som vilar på Socialdemokraterna och Moderaterna som antingen inte har velat släppa fram en kvinna från något annat parti eller inte vårdat alla de kompetenta kvinnor man har haft i sitt parti.

Politikbyrån

Så uttrycker sig Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet sedan ett decennium tillbaka – och som har många egna erfarenheter av att behandlas annorlunda än sina manliga kolleger. Vid ett tillfälle, efter en partiledardebatt, ska en modeexpert ha kritiserat partiledarens val av strumpbyxor – de borde ha varit genomskinliga, inte svarta, för att benen skulle synas bättre.

”Beskrivs som hund och katt”

Men Annie Lööf har mer färska exempel – som rör just Magdalena Andersson.

– Man beskriver att jag och Magdalena Andersson är som hund och katt. Att vi inte är som våra manliga motsvarigheter, att vi går inte där som professionella politiker och förhandlar utan att det är någon slags känslomässig aspekt som styr i vår relation.

– Jag skulle säga att jag och Magdalena Andersson har en precis likadan relation som jag har med Stefan Löfven eller Ulf Kristersson. Vi är där som företrädare för våra partier, debatterar tufft, förhandlar hårt och kommer ut med ett resultat.

”Catfights”

Hon riktar också en känga mot hur medier porträtterar kvinnliga politiker.

– Man vill gärna måla upp ”catfights”, det beskrivs som att vi som kvinnor slåss och är på krigsstigen. Det är känslomässiga ordalag. När Anna Kinberg Batra var moderatledare ställde man oftast upp henne och mig med två bilder och det var ”catfight”.

– Sedan när Moderaterna fick en manlig partiledare var det inte längre intressant att fortsätta med det. Då valde man att Ebba Busch skulle kliva upp där istället och så skulle det vara catfight mellan henne och mig.

Statsvetare Joakim Johansson, som forskat på hur kvinnor porträtteras i medierna, ger Annie Lööf visst medhåll.

– Det är en vanlig föreställning om kvinnor i politiken generellt, att de drivs mer av känslor och är mindre kapabla att resonera förnuftigt, säger han.

”För säker på sin sak”

Ett exempel på hur kvinnor behandlas annorlunda är ekonomiprofessorn John Hasslers kritik mot Magdalena Andersson, som blev mycket omtalad.

– Det är ett bra exempel för den kritiken har gått ut på att hon har varit bestämd, helt enkelt varit för säker på sin sak. Men hade hon varit en manlig politiker skulle jag säga att beslutsamhet och handlingskraft hade varit en fjäder i hatten.

Se kvällens kvällens avsnitt av Politikbyrån – ”Kvinnokortet” – på SVT Play klockan 19.30 i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet