Vänner och ex-kolleger beskriver Magdalena Anderssons två sidor – å ena sidan en bra chef och varm medmänniska, å andra sidan en person som gillar att bråka och är långsint. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ex-kollegan om Magdalena Andersson: ”Folk är rädda för henne”

Uppdaterad
Publicerad

Valberedningen nominerar Magdalena Andersson till ny partiledare i Socialademokraterna – redan till jul kan hon vara Sveriges nya statsminister. Nu vittnar flera ex-kollegor om hur hennes ledarstil kan bli ett problem för en S-regering.

– Magdalena Andersson är väldigt hård. Hon och Annie Lööf går inte bra ihop, säger en tidigare topp inom partiet.

För Politikbyrån berättar tidigare partikollegor om att de är oroade för att Magdalena Anderssons tuffa stil kan leda till problem i det svåra parlamentariska läget.

– Folk är rädda för henne, säger en ex-kollega.

Flera tidigare kollegor och vänner beskriver Magdalena Andersson som en person som ser sina åsikter som fakta och inte tycker om att ha fel. Och det kan bli ett problem när hon tar över efter Stefan Löfven.

– Det kan bli svårt för henne att nå fram, säger SVT:s Mats Knutson i Politikbyrån.

”Blir lätt frustrerad”

Magdalena Andersson beskrivs som konfrontativ, orädd och långsint, men också som en varm medmänniska som bryr sig om sina kolleger.

– Hon vill att saker blir gjorda och att folk ska förstå vad hon vill. Hon vet att hon behöver den här lojaliteten omkring sig. Hon blir lätt frustrerad och kan vara lite oresonlig, säger en person.

– Hon är synnerligen kompetent. Det enda är väl att hon inte är så charmig utan lite sammanbiten. Men det brukar väl i och för sig finansministrar vara, säger en tidigare högt uppsatt S-politiker.

En annan tidigare högt uppsatt S-politiker säger att Magdalena Andersson ”inte har strulat till det”.

– Men hon är väldigt hård och går inte ihop med Annie Lööf.

”Tydlig och rak”

Emil Källström, tidigare ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, har suttit i förhandlingsrummet med Magdalena Andersson:

– Hon är tydlig och rak i varje läge. Tycker hon att hon har rätt och att motparten har fel – vilket hon i princip alltid gör – är hon tydlig med det. Det finns de som kanske tar illa vid sig eller att det blir dålig stämning.

”Har inte velat hälsa på mig”

John Hassler, tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet, fick uppleva den ”dåliga stämningen” under ett möte 2015. Han säger att han blev ”utskälld efter noter” av Magdalena Andersson i samband med att han presenterade en kritisk rapport.

– Jag har inte pratat med henne sedan dess. Hon har heller inte velat hälsa på mig eller velat medverka i något sammanhang där jag har deltagit.

Vi har sökt Magdalena Andersson som inte vill kommentera konflikten.

UPPDATERING: Efter artikelns publicering har S-profilen och den tidigare ministern Annika Strandhäll skrivit ett inlägg på Facebook där hon drar en lans för Magdalena Andersson:

Alltid professionellt, alltid respektfullt.Så dessa väntade påhopp vi nu ser på Magdas karaktär som dyker upp kan jag mycket kraftfullt och med hyfsat lång erfarenhet säga är rent trams. Dock är jag inte förvånad, tyvärr”, skriver hon bland annat”.

Se Politikbyråns senaste avsnitt ”Bulldozern” om Magdalena Andersson i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.