Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sommaren 2018 pekade journalisten Thomas Petersson ut den så kallade Skandiamannen som Olof Palmes mördare. Foto: SVT

Pekade ut Skandiamannen i artikel 2018: ”God chans att det är han”

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2018 pekade journalisten Thomas Petersson ut den så kallade Skandiamannen som Olof Palmes mördare. Två år senare kommer chefsåklagare Krister Petersson att antingen åtala någon för mordet eller lägga ner utredningen.
– Jag har en känsla att man har något mer än det jag kunde berätta, säger Thomas Petersson till SVT Nyheter.

Det var i juni/juli-numret 2018 av tidskriften Filter som reportaget ”Den osannolika mördaren” publicerades.

Sedan dess har vi – enligt chefsåklagare Krister Petersson – kommit allt närmare en lösning på mordet på statsminister Olof Palme den 28 februari 1986. Senast till sommaren räknar Krister Petersson med att kunna presentera vad som har hänt, vilket han avslöjade i en intervju i Veckans brott under tisdagen.

Det är klarlagt att Skandiamannen, som i dag är avliden, var på mordplatsen och att han varit med i mordutredningen sedan skotten avlossades. Många spekulerar nu i huruvida Skandiamannen är den gärningsman som Krister Petersson kommer att presentera.

– Det verkar vara en avskrivning på gång och att de har en misstänkt som är avliden. Då finns det inte så många som varit aktuella som vi känner till i alla fall. Jag vet att man har jobbat med Skandiamannen från 2017 fram till i dag. Det är god chans att det är han, säger Thomas Pettersson till SVT Nyheter.

”Inget har förändrats”

Thomas Pettersson hävdar att han har fått ”starka indikationer” från personer i utredningen om att det är just Skandiamannen som är det hetaste spåret.

– Inget har förändrats som jag ser det men jag får inte veta något längre. Jag får inte information hur jobbet går, men jag har inte heller anledning att tro att man lämnat spåret med Skandiamannen.

Thomas Pettersson är spänd på att få veta vad Palmegruppen har för uppgifter utöver de som han själv medverkat till i utredningen – han har nämligen själv förhörts efter att ha grävt i fallet.

– Jag har känsla att man har nåt mer. Både Krister Petersson och utredarna är säkra på ska dra det här i land. Om det är Skandiamannen, är det då vapnet eller ammunitionen som man kopplar till honom? Vad gör dem så pass trygga och säkra?

– Petersson var tidigt ute och sa att de var säkra på att gå i land med det här. Han är inte en person som är känd för att gå ut och säga sådant.

Vad var de bästa spåren du kom fram till när du grävde i detta?

Det viktigaste med mitt grävande var att jag kunde visa att Skandiamannen blev avfärdad på felaktiga grunder. Men också träffen på vapensamlande vänner kring Skandiamannen. Det kan ha varit viktigt, det vet vi inte.

Se mer i avsnitt ur Veckans brott: ”'Skandiamannen' och brottsplatsen” och ”'Skandiamannen' – Palmemördare eller vittne?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer