Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fd överåklagare Sven-Erik Alhem: Hade det varit en levande person hade åklagaren inte kunnat uttala sig i det här läget. Foto: Rolf Hamiltin, TT / SVT

Före detta överåklagare: ”Rör sig knappast om en levande person”

Uppdaterad
Publicerad

Utifrån chefåklagarens nya uppgifter förefaller det högst osannolikt att en levande person kommer åtalas för Palmemordet, enligt före detta överåklagare Sven-Erik Alhem.
– Jag är väldigt tveksam till ett sådant här besked från åklagaren, säger han i SVT:s Aktuellt.

På tisdagen kunde SVT:s Veckans brott exklusivt avslöja nya uppgifter om utredningen av mordet på statsminister Olof Palme 1986. Chefåklagare Krister Petersson uppger att någon kommer att åtalas innan sommaren – eller så läggs utredningen ned.

Sven-Erik Alhem drar slutatsen att ett eventuellt åtal knappast kan gälla en nu levande person.

– Jag kan svårligen tänka mig att åklagaren skulle ha agerat på detta sätt om någon skulle befinna sig i livet, säger han och fortsätter:

– Dels hade personen haft en skälig misstanke riktad mot sig, och då haft en försvarare. En åklagare hade inte fått lov att uttala sig förrän man haft en slutdelgivning klar, och den försvarare som då sysslat med att titta på utredningen hade kommit med synpunkter.

Rättssäkerhet viktigt

Han framhåller samtidigt att även om åklagaren skulle ha kunskap om att en avliden person är mördaren är det viktigt att rättssäkerhetskraven upprätthålls.

– Till exempel anhöriga är beroende av att man inte smutskastar eller lättvindigt uttalar skuld när det gäller en avliden person, säger han.

Tveksam till klarhet

Även om Alhem hoppas på att man får klarhet i fallet är han tveksam till att det bli så, och tar upp det långsiktiga perspektivet.

– Detta är ett rättshistoriskt fall som kommer att väcka kritik även om 100–150 år. Långt efter att vi alla som nu går på jorden är borta kommer det här att granskas väldigt kritiskt, och det kommer att framstå som att de brottsbekämpande myndigheterna i Sverige inte hade förmåga att lösa ett så viktigt mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet