Detta har hänt: Penningtvättskandalen i Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Detta har hänt i turerna kring penningtvättskandalen i Swedbank.

  • I februari 2019 avslöjade Uppdrag Granskning och SVT Nyheter att Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt.
  • Mellan år 2007 till 2015 har minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.
  • Transaktionerna är gjorda av 50 kunder i Swedbank som alla uppvisat tydliga varningssignaler på misstänkt penningtvätt.
  • Under hösten 2018 rullades en omfattande penningtvättshärva upp inom Danske Bank. En extern advokatbyrå hade då gått igenom 6200 utländska kunder i Danske Banks filial i Estland och funnit tecken på misstänkt penningtvätt. Efter den rapporten försäkrade Swedbanks dåvarande vd Birgitte Bonnesen att Swedbank inte varit inblandad i skandalen.
  • Men genom en läcka har SVT kunnat kartlägga transaktioner mellan Danske Bank och Swedbank som ger en helt annan bild av situationen. Det handlar om bolag som har sin bad utomlands men sina konton i Swedbanks filialer i Estland, Lettland och Litauen.
  • I februari 2019 beslutade Ekobrottsmyndigheten att inleda förundersökning mot Swedbank gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation efter uppgifter om att Swedbanks storägare skulle ha fått förhandsinformation om den misstänkta penningtvättsskandalen som avslöjades av SVT. Efter en razzia mot Swedbanks huvudkontor utökades misstankarna till att också gälla grovt svindleri.
  • I samband med Swedbanks bolagsstämma i slutet på mars 2019 fick Birgitte Bonnesen sparken som vd efter att flera av storägarna meddelat att man inte ville bevilja henne ansvarsfrihet.
  • Åtal väcktes mot Bonnesen i januari 2022 för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation, samt för obehörigt röjande av insiderinformation. Den 4 oktober samma år inleddes rättegången där åklagaren yrkade på två års fängelse.
  • 25 februari 2022 faller tingsrätten dom. Birgitte Bonnesen frias på samtliga åtalspunkter – bland annat grovt svindleri. Enligt tingsrätten har Bonnesen gjort uttalanden som varit ”otydliga och ofullständiga”, men ”i huvudsak korrekta”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ljög Birgitte Bonnesen under intervjun med SVT? I videon kan ni se en av de centrala intervjuerna i åtalet, som gjordes av SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i oktober 2018. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.