Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varnar andra. Trots att Casten von Otter känner sjön väl och har gått på dess is i flera decennier, underskattade han farorna och gick genom isen. Foto: SVT

Pensionären Casten gick genom isen: ”Trodde jag kunde isen”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckans varma väder har gjort isarna förrädiska och många personer har gått igenom isen och flera personer har även mist livet. En som vet hur det känns när isen brister är pensionären Casten von Otter som en dag befann sig i vattnet i en sjö som han känt i över 60 år. 

Under en ispromenad på en sjö i Edsbro utanför Norrtälje kom Casten von Otter ifrån sin dotter och barnbarn efter en liten stund. Utan skridskor, med hala skor gick han på snöfläckar för att få bättre fäste, något som skulle visa sig vara ett misstag.

– Plötsligt kände jag hur isen sjönk under mig och ganska majestätiskt sjönk jag ned i vattnet, säger han till SVT:s Morgonstudion.

Med dottern för långt bort för att höra hans rop på hjälp, fick Casten försöka rädda sig själv.

– Isen brast en gång till när jag nästan hade kommit upp, men på tredje försöket lyckades jag rulla mig upp, bort från vaken.

”Trodde jag kunde isen”

Casten von Otter säger att trots att han känner sjön mycket väl och har gått på dess is i flera decennier, så underskattade han ändå farorna.

– Jag har varit på den här sjön i över 60 år, så jag trodde att jag kunde isen, säger han och tillägger:

– En mer iskunnig person hade väl insett att man ska undvika snöfläckar.

”Håll er på land!”

Svenska Livräddningssällskapets säkerhetsansvarige, Mikael Olausson, säger att isarna, inte minst i de södra delarna av landet, är väldigt förrädiska för tillfället på grund av värmen.

Bara sedan i onsdags har hela åtta personer drunknat, vilket är nästan lika mycket som hela förra året då tio personer miste livet i isolyckor.

Livräddningssällskapet varnar därför personer utan djupa iskunskaper att bege sig ut på ispromenader eller skridskofärder.

– Isarna är inte alls att lita på, säger Mikael Olausson.

– Vår uppmaning är: håll er på land!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
"Utrustningen hjälper inte nu" – Mikael Olausson vid Svenska Livräddningssällskapet avråder alla från att gå ut på isen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer