Karl-Arne Hjalmarsson, före detta chef på våldsroteln i Karlstad. Foto: SVT

Han hoppas ännu hitta Ingers mördare

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de fall som Leif GW Persson inte tror går att lösa är mordet på Inger Stark i Karlstad. Men Värmlandspolisen håller fallat öppet.

Karl-Arne Hjalmarsson hade lett 29 framgångsrika mordutredningar när Inger Stark mördades i Karlstad 1990. Det olösta fallet kom att bli hans sista. Inte ens efter pensioneringen kunde han släppa tankarna på det brutala mordet.

-Det grämer mig att mordet är ouppklarat. I dag är jag av uppfattningen att om mordet ska klaras upp måste det tillkomma något nytt. Jag tror inte att polisen kan lösa mordet på de uppgifter som finns tillgängliga i dag, säger Karl-Arne Hjalmarsson, före detta chef på våldsroteln i Karlstad.

Inger Stark var på väg hem efter en danskväll på restaurang Sandgrund när hon mördades. En väktare hade då observerat att en man förföljde henne längs vägen mot mordplatsen. Till en början riktades polisens intresse mot en man som uppvaktat Inger Stark under kvällen. Men han hade alibi. Sedan dess har tusentals personer förhörts.

-Det är löpmeter med pärmar som ingår som utredningsmaterial, i den här utredningen ingår över 8.200 personer. Samtliga är inte förhörda men förhör har hållits med folk över hela riket, berättar Tommy Lindh som är pressinformatör på Polisen i Värmland.

”Personen har avlidit”

Kriminologiprofessor Leif GW Persson bedömer inte att Inger Starkfallet hör till de hundra som han i sin cold-caseutredning pekar ut som värda att utreda vidare.

-Problemet här är att den person vi hade i åtanke har avlidit för ungefär knappt ett år sedan, säger Leif GW Persson.

Men Värmlandspolisen har långt ifrån gett upp. Så sent som i vintras gjordes en ny teknisk analys av Inger Starks kläder. Men den gav inga nya resultat.

Den nu 85-årige före detta chefen för våldsroteln har samlat tidningsklipp om mordet på inger Stark ända sedan dag ett. Men det fattas ett klipp i samlingen. Det som handlar om att fallet är löst.

-I dag har jag inte så ont av det men under en lång tid gick det inte en dag utan att jag någon gång tänkte på det här ouppklarade mordet. Det är klart att jag skulle vilja se en lösning på fallet men jag tvivlar på att jag får uppleva det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.