Polisen slängde illaluktande bevis

Uppdaterad
Publicerad

Poliser som tvättar mordoffrets kläder och ett annat fall där bevisen slängdes för att de luktade illa. Kriminologen Leif GW Persson förvånas över slarvet vid mordutredningar.

Polisen måste bli noggrannare för att  kunna klara upp fler ouppklarade mordfall i framtiden, det säger kriminologiprofessor Leif GW Persson, som gått igenom alla olösta mord i Sverige.

Men tyvärr slängs det hej vilt och många av våra största mordutredningar har man kastat avgörande teknisk bevisning, bland annat vid mordet på Catrine Da Costa, 1984, säger Persson till Rapport.

Leif GW Persson har med kriminologen Mkael Rying gått igenom alla olösta dödsfall mellan 1985 och 2010 där man misstänker mord och kommit fram till 20 åtgärder för att inte sådana misstag ska ske igen. Bland annat så utveckla rutiner för vad som ska tas i beslag vid en mordutredning och hur man ska förvara fynden.

-Jag är förvånad äver att det slarvats så mycket.

Bland annat berättar Leif GW Persson om tre liknande kvinnomord med dna-spår, men polisen hade slängt bevisen för att de luktade illa. I ett annat fall, tvättade en husmoderlig polis mordoffrets kläder som låg i bevisförvaringen.

De fallen kommer förmodligen aldrig att lösas.

-Det är biologiska material och måste hanteras och förvaras på ett speciellt sätt, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson till Rapport.

Hundratal fall möjliga att utreda

Det finns 430 fall av dödligt våld, som är ouppklarade. Av dem anser GW Persson att ett hundratal är möjliga att utreda.

-Ett tjugofemtal av dem, finns det stora möjligheter att lösa.

Två fall som man jobbar intensivt med är dubbelmordet i Linköping  och mordet vid Svartlings ridskola i Stockholm 1996.

-De här förslagen bygger på brister och framgångsfaktorer om vi tar till vara på förslagen och sprider det i hela organisationen, så finns det förutsättningar för oss inom polisen att bli bättre, säger rikspolischef Bengt Svenson, till Rapport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.