Många pensionärer kan räkna med höjda pensioner nästa år. Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pensionerna höjs 2021

Uppdaterad
Publicerad

Pensionerna höjs nästa år med som mest 600 kronor i månaden för vissa grupper, genom ett särskilt pensionstillägg.

Det berör personer med mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden i allmän pension, enligt en överenskommelse i pensionsgruppen där sex av riksdagens åtta partier ingår.

Den högsta höjningen, på 600 kronor per månad, kommer att gälla för de som har mellan 11 000 och 14 000 kronor i månaden i allmän pension.

Höjningen för de som har mellan 9 000 och 11 000 kronor, samt 14 000 och 19 000 kronor, kommer att vara lägre.

Kommer att kosta fyra miljarder kronor

Syftet med tillägget är att det har blivit en för liten skillnad i plånboken mellan de pensionärer med garantipension som inte har arbetat, och de som har arbetat men med låg lön. Det har varit ett stort problem, enligt Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

– Det ska löna sig att jobba, därför är detta en viktig reform. Den som har jobbat under hela sitt liv ska märka det också när man nått pensionsåldern, säger han.

Det är Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna som står bakom överenskommelsen.

Förslaget kommer att kosta fyra miljarder kronor.

– Det är ett väldigt bra besked för pensionärerna, dels att vi höjer pensionen här och nu och att pensionstillägget införs 2021. Men pensionsgruppen fortsätter också för att vi långsiktigt ska höja pensionerna, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), till TT.

Vänsterpartiet däremot ser tillägget som ett bevis på att dagens pensionssystem inte fungerar, fastän man ser positivt på att Sveriges pensionärer får mer pengar.

– Det nuvarande pensionssystemet skulle enligt pensionsgruppen sköta sig själv, men uppenbarligen gör det inte det annars hade man inte behövt gå in med pengar från statsbudgeten, säger riksdagsledamoten Ida Gabrielsson (V) till SVT, som ansvarar för pensionsfrågor.

Partiet vill se att systemet görs om helt, säger hon.  

– Det räcker inte med lappa och laga metoder, utan det krävs mycket större justeringar. Vi vill se ett system som lyckas ge pensionärer 80 procent av lönen i pension.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.