Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svenska pensionspengar investeras i svartlistade kinesiska bolag, kan SVT nu berätta. Per Bolund (MP) säger att det är ytterst AP-fonderna som ansvarar för vilka investeringar de gör. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Per Bolund: Många länder är imponerade av vad vi gjort

Uppdaterad
Publicerad

Finansmarknadsminister Per Bolund är högst ansvarig för de statliga AP-fonderna. När SVT Nyheter ställer frågor om AP-fondernas investeringar i kontroversiella kinesiska bolag hänvisar han till AP-fondernas ledning.

– Det där ju frågor som AP-fonderna måste svara på. Det är de som ansvarar för varje investering, säger han.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är Sverige ett föredöme när det gäller pensionsfondernas placeringar.

– Vi har nyligen satt världens hårdaste regelverk på plats när det gäller att investera föredömligt och på ett hållbart sätt. Där är det många länder som tittar på Sverige och är imponerade av vad vi gjort, säger han.

”Inget som utesluter kinesiska bolag”

Nu anser din regeringskollega, digitaliseringsminister Anders Ygeman, indirekt att bolag som ZTE utgör en säkerhetsrisk för Sverige. Samtidigt investerar AP-fonderna, som sorterar under dig, i just det bolaget. Pratar inte du med Anders Ygeman?

– När det gäller investeringar i svensk digital infrastruktur måste vi väga in svenska säkerhetsintressen och säkerhetsrisker. Och det är också det som görs nu när det gäller auktionen av 5G-licenser. Däremot, när det gäller investeringar på den globala marknaden är kraven som vi ställer på AP-fonderna att de ska investera föredömligt och investera i linje med internationella konventioner som Sverige ställer sig bakom. Där finns det inget som utesluter kinesiska bolag eller liknande, utan man får göra bedömningen från fall till fall. Det är inget som jag som minister kan göra, säger Per Bolund.

”Granska hur den här tekniken används”

Per Bolund säger att han inte kan kommentera enskilda bolag. Han säger dock att det inte finns några skäl att vara principiellt negativ till att investera i teknikbolag.

– Det handlar också om att det ska finnas en trygghet i våra pensioner. Om att de ska vara så placerade att de kan ge mervärde och en bättre avkastning. Där är ju investeringar i teknik inte på något sätt fel, utan man måste i så fall granska hur den här tekniken används och vilken inriktning den har just för att det är komplicerade frågor. Och det är AP-fonderna som har ansvar för de enskilda placeringarna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer