• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Patrik Oksanen, debattör och expert på försvarsfrågor. Foto: SVT

”Svenska pensioner bör inte undergräva svensk säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Det är problematiskt att svenska statens pensionsfonder investerar i kinesiska bolag som Säpo klassat som svensk säkerhetsrisk. Det anser Patrik Oksanen, debattör och expert i försvars- och säkerhetsfrågor.

– Säkerhetsinitiativet går allt för långsamt, säger han.

Enligt Patrik Oksanen är det problematiskt att digitaliseringsminister Anders Ygeman drivit på för att myndigheter ska kunna svartlista de kinesiska bolagen utifrån säkerhetsrisker – samtidigt som en annan minister, finansmarknadsministern Per Bolund, accepterar investeringar i samma bolag via de statliga pensionsfonderna.

– Det är inte alltid kommunicerande kärl i statens stuprör. Det är en återkommande brist att delar av det svenska samhället ligger ett par steg efter i att förstå och hantera den här typen av frågor. Säkerhetsinitiativet går allt för långsamt, säger han.

Två kategorier

När det gäller de kinesiska telekom- och övervakningsbolagen anser Patrik Oksanen att det finns två aspekter som svenska statliga pensionsbolag bör beakta.

– Det ena är att se vilka bolag är del i den kinesiska förtryckarregimen som bland annat utsätter befolkningen i Xinjiangprovinsen, Uigurerna, och andra minoriteter för ett omfattande förtryck via det kinesiska övervakningssystemet. Och den typen av bolag bör svenska pensionsfonder inte investera i. Och sen har vi den andra kategorin, företag som olika sätt kan hota svensk och europeisk säkerhet, säger Patrik Oksanen.

”Då blir det ingen bra avkastning”

Ska inte samtidigt AP-fonderna enbart ta hänsyn till bästa möjliga avkastning för svenska pensionärer?

– Ja, men då kan man fråga om det blir en bra avkastning för svenska pensionärer i förlängningen om man investerar i verksamheter som kan hota svenska säkerhet och undergräva svenskt välstånd i framtiden. Då blir det ingen bra avkastning för svenska pensionärer, säger Patrik Oksanen.

Per Bolund, finansmarkandsminister, är ansvarig för de statliga AP-fonderna. När SVT Nyheter ställer frågor om AP-fondernas investeringar i kontroversiella kinesiska bolag hänvisar han till AP-fondernas ledning.

– Det där ju frågor som AP-fonderna måste svara på. Det är de som ansvarar för varje investering, säger Per Bolund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer