Rapparen Einár sköts till döds natten mot fredag. Foto: TT

Rapparen Einár skjuten till döds i södra Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den prisbelönte rapparen Einár har skjutits till döds i ett bostadsområde i Hammarby sjöstad i södra Stockholm.

Enligt källor till SVT ska det röra sig om en gängrelaterad skjutning. Han var kallad att vittna mot Vårbynätverket i nästa vecka.

– Han är målsägande i det ärendet, inte vittne utan brottsoffer, säger kammaråklagare Anna Stråth.

Polisen larmades till Hammarby sjöstad vid 22.50 på torsdagskvällen efter att boende hört höga smällar som lät som skott. Väl där hittades en skottskadad man som senare bekräftades vara Nils Grönberg, som är känd under artistnamnet Einár.

– Livräddande åtgärder gjordes, men han avled på plats, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Dödsskjutningen av Einár

Enligt källor till SVT ska det röra sig om en gängrelaterad skjutning.

Artisten var kallad att vittna i Svea hovrätt mot Vårbynätverket i nästa vecka, bekräftar kammaråklagare Anna Stråth för SVT Nyheter.

– Han var åberopad om att höras i rätten. Han är målsägande i det ärendet, inte vittne utan brottsoffer, säger hon.

Nils ”Einár” Grönberg kallades även till tingsrätten gällande samma ärende, men dök aldrig upp. Varför kan inte åklagaren svara på.

Stort polispådrag

En polishelikopter har satts in i jakten på en eller flera gärningspersoner. Polisen har fått uppgifter om att en eller flera personer sprungit från brottsplatsen.

– Vi söker flera misstänkta personer som har varit på platsen och skjutit mannen som avled, säger Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Polisen har förhört flera vittnen. I nuläget har ingen gripits, men flera personer är hämtade till förhör.

– Men det är mer för att de har uppgifter att lämna. Vi har fortsatt en stor insats på gång och arbetar intensivt med bildanalys och dörrknackning, säger Carina Skagerlind.

Foto: Blåljusbilder
Foto: Diamant Salihu/SVT

Höjd beredskap för hämndaktioner

Kriminaltekniker är under tidiga morgonen på plats för att säkra spår och teknisk bevisning som ska analyseras.

– Vi har haft ett flertal hundekipage på plats som har spårat efter misstänkta personer och biträtt kriminalteknikerna både med vapensökande hund och med att söka efter eventuella DNA-spår som kan säkras för fortsatt förundersökningsarbete, säger Ola Österling.

Polisens beredskap för hämndaktioner har även höjts efter mordet.

– När det har varit en skottlossning kan det ske något i nära anslutning, och det är vi fullt medvetna om sedan en tid tillbaka, säger Towe Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Polisen arbetar därför med att förebygga och förhindra eventuella vedergällningar just nu, säger hon.

– Man tittar på det efter att det skett ett grovt brott. Det kommer vi att göra även i den här mordutredningen.

Miljontals spelningar på Spotify

Nils ”Einar” Grönberg föddes 2002 i Stockholm och slog igenom redan som 16-åring med låten ”Katten i trakten” som snabbt tog sig in på första plats på Sverigetopplistan. Samma år, 2019, släppte han debutalbumet ”Första klass”.

Som rappare nådde han stora framgångar med miljontals spelningar på Spotify. Einár har även vunnit flera musikpriser, bland annat P3 Guld-priset för Årets låt 2019 och ”Årets nykomling” på Grammisgalan 2020.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen av Einár

Mer i ämnet