Peter Lundgren är Sverigedemokraternas toppkandidat till EU-valet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Peter Lundgren (SD) om anklagelserna: En väldigt överdriven historia

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas toppkandidat till EU-valet, Peter Lundgren, anklagas för att ha utsatt en partikamrat för ett sexuellt ofredande på ett partiarrangemang under förra året. I en intervju med Ekot besvarar han uppgifterna.

Händelsen ska enligt Expressen ha ägt rum i samband med ett partiarrangemang förra året. På plats var även Kristina Winberg som i går – en vecka innan valet till Europaparlamentet – petades från Sverigedemokraternas EU-lista.

I en intervju med Expressen som publicerades under måndagsmorgonen bekräftade Peter Lundgren att han ”la sin hand” på partikamratens bröst. Men kort därefter tonade han ner händelsen i en intervju med Ekot.

– Det är en väldigt överdriven historia som vi kommer att gå ut och bemöta under dagen, säger Peter Lundgren till Ekot.

Peter Lundgren: ”Det blev en ganska blöt fest”

Peter Lundgren uppger också att det var mycket alkohol inblandat.

– Vi var på ett hotellrum, en privat fest. Det blev en ganska blöt fest. Jag känner kvinnan i fråga sedan länge. Vi har pratat om det här efteråt och har åkt på semestrar till Spanien tillsammans. Det som hände var att vi blev lite närgångna i slutet av kvällen. Det var dumt så klart, säger han till Ekot.

Tillbakavisar Kristina Winbergs uppgifter

Toppkandidaten säger också att det inte stämmer att han tafsade på partikamraten och att Expressen ”försöker vinkla det hela” samt att han och kvinnan fortsatt vara vänner. Han dementerar också att Kristina Winberg petades från EU-listan på grund av att hon larmade partiledningen om vad som hänt.

– Det är givetvis så att det här inte är anledningen till att hon stryks. Partiet har under en lång tid riktat kritik mot Kristina Winberg och sättet hon skött samarbetet med partiet.

SVT Nyheter söker Peter Lundgren, Kristina Winberg och Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.