”Piratkopiering ska straffas hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Europaparlamentet säger ja till hårda straff i hela EU för piratkopiering. De flesta svenska ledamöter röstade emot. Enligt konsumentorganisationer leder förslaget till enorma förändringar i polisens arbete.

Justitiedepartementet arbetar nu med att tolka EU-direktivet. Syftet är bland annat att besluta om direktivet ska gälla även för internet.

Om så skulle bli fallet, innebär det att upphovsrättsorganisationer skulle kunna få rätt att kräva exempelvis fildelare på information utan polisens inblandning.

Gäller inte bara internet

Men Ipred2, som direktivet kallas, gäller inte bara internet. Syftet är att det ska bli lättare att kunna identifiera varifrån exempelvis piratkopierade kläder kommer ifrån.

Direktivet kriminaliserar alla intrång i immateriella rättigheter, men enligt tidningen Computer Sweden kriminaliseras också anstiftan och medverk till upphovsrättsintrång. Enligt kritiker skulle då sajter som youtube och internetleverantörer kriminaliseras.

Enskilda ska inte kunna åtalas

I direktivet är slutanvändaren undantagen. Det innebär att enskilda personer som använder piratkopior utan att tjäna pengar inte ska kunna åtalas och dömas för detta.

-Människor ska inte kunna åtalas för att man använder webben, sade Nicola Zingaretti, italiensk EU-parlamentariker, vid en presskonferens i Strasbourg i dag.

Förslaget till nytt direktiv går nu vidare till justieministrarna från alla medlemsländerna i ministerrådet, och de måste godkänna direktivet innan det kan träda i kraft.

Fakta: Ipred

Ipred står för ”Intellectual property rights enforcement directive” och skrevs år 2004 och togs i bruk inom EU i april 2006. I Sverige utreds fortfarande hur reglerna ska tolkas och genomföras.

År 2005 lades ett förslag på nya direktiv för upphovsrätt fram inom EU, kallat Ipred2.

Där föreslås bland annat att patentintrång ska betraktas som kriminella handlingar.

Det talas även om upphovsrättsbrott av ”kommersiell skala” snarare än för kommersiellt bruk – ett begrepp som anses bredare och betydligt mer svårdefinierbart än tidigare.

Ipred2 godkändes idag av EU i dag.

Computer Sweden/IDG

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.