PKK-man döms i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot den man som ska ha försökt driva in pengar till PKK genom utpressning – men slipper utvisning. Han döms i Svea hovrätt för försök till grov utpressning, grovt vapenbrott och försök till finansiering av terrorism, grovt brott. Påföljden blir fängelse fyra år och sex månader.

Mannen, som är i 40-årsåldern, dömdes tidigare i tingsrätten för försök till finansiering av terrorism till fyra och ett halvt års fängelse.

Slipper utvisning

Hovrätten upphäver dock beslutet om utvisning. Hovrätten konstaterar att det enligt Migrationsverket finns hinder för att utvisa mannen, bland annat med tanke på samröret med PKK.

”Eftersom en eventuell utvisning inte ligger alltför långt fram i tiden anser hovrätten att det är rimligt att tro att hindret kommer bestå vid den tidpunkten. Tingsrättens beslut om utvisning ska upphävas, men i övrigt ska tingsrättens dom stå fast”, säger hovrättsrådet Camilla Larsson i ett pressmeddelande från Svea hovrätt.

Förnekat kopplingar till PKK

Den kurdiska mannen, som har ursprung i Turkiet, döms för att med vapenhot ha försökt pressa en kurdisk näringsidkare i Stockholm att betala pengar till den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK.

Mannen hade överklagat till Svea hovrätt och yrkat att han endast skulle dömas för vapenbrott av normalgraden. Han har förnekat kopplingar till PKK och att han gjort sig skyldig till försök till terrorfinansiering, grov utpressning och grovt vapenbrott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är den kurdiska gerillagrupperna PKK? Svante Cornell från tankesmedjan ISDP svarar i klippet. Foto: TT/AP/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.