En del av patienternas näsöppningar är små som riskorn efter operationerna. Foto: TT/SVT

Plastikkirurg opererade sönder näsor – får tillbaka legitimation

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten upphäver Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beslut och ger nu tillbaka läkarlegitimationen till den plastikkirurg som orsakade skador på patienters näsor.

Som SVT tidigare har rapporterat om hade kirurgen opererat om näsor. Vissa näsborrar blev små som riskorn och patienter har fått allvarliga andningsproblem. Nu upphäver Förvaltningsrättningen HSAN:s beslut.

Förvaltningsrätten skriver att kirurgen visat sig ”oskicklig i läkaryrket vad gäller omdöme och risktagande i förhållande till sina patienter.” I flera fall har operationer genomförst trots att de av kirurgen själv bedömts vara riskfyllda, och har lett till negativa konsekvenser för patienter.

Samtidigt bedöms kirurgen inte varit så oskicklig att legitimationen kan återkallas. Därför upphävs HSAN:s beslut.

SVT har sökt Förvaltningsrätten för en kommentar.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN

HSAN är en domstolsliknande myndighet som prövar behörighetsfrågor avseende legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

Frågor som HSAN prövar är:

  • prövotid
  • återkallelse av legitimation eller annan behörighet att utöva ett yrke inom hälso- och sjukvården
  • indragning eller begränsning av förskrivningsrätt
  • ny legitimation eller annan behörighet.

Frågorna prövas efter anmälan av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eller efter ansökan av den yrkesutövare som saken gäller. Även Riksdagens ombudsmän, JO, och Justitiekanslern, JK, har rätt att göra anmälan. HSAN:s beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Källa: Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.