Polis: ”Bedragarna saknar empatisk förmåga”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt vanligare att investeringsbedragare lurar sina offer två gånger, enligt polisen.

– Jag tycker personligen det är helt fruktansvärt, men det hjälper inte, säger Charlotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Under 2019 fick svenska polisen in över 1 600 anmälningar om misstänkt investeringsbedrägeri. Runt 250 av dem blev kontaktade ytterligare en gång av misstänkta bedragare.

Ofta handlar det om en advokat eller jurist som hävdar att de skall hjälpa offret få tillbaka sina pengar. Allt man behöver göra är att betala lite avgifter. Det kan handla om upp till 100 000 kronor i avgifter.

– Tyvärr är det här bedragarens kompis som sitter vid bordet bredvid, så du blir lurad en gång till, säger Charlotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Polisens undersökningar visar att 80 procent av fallen har internationell koppling.

– Många av de här personerna befinner sig utomlands. Därför behöver vi ta hjälp av andra länder för att gemensamt kunna lagföra personerna, säger hon.

Otroliga vinster en varningssignal

Enligt Charlotta Mauritzson finns det vanligtvis ett antal varningssignaler i den här typen av verksamhet som man bör vara vaksam över.

– Den första varningssignalen är om att göra otroliga vinster och garanterad avkastning. Men det finns det inte i investeringar. Det finns en garanterad avkastning. Att vinstmöjligheterna ska vara flera hundra procent är en otroligt stark varningssignal. Att någon pushar dig att investera, att du behöver göra det här nu och inte i morgon. När du gör en investering har du god tid på dig, du har tid att kolla upp det ordentligt, säger Charlotta Mauritzson.

Själv tycker hon bedragarnas handlaringar är upprörande.

– De saknar helt, enligt mitt sätt att se det, empatisk förmåga. De ser att de lyckas att lura samma person en gång till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.