I januari 2009 sköts en man ihjäl på öppen gata på Varmblodsgatan i Mölndal i Göteborg. Mordet tros vara en del av en lång rad kriminella gänguppgörelser i Göteborg de senaste åren. Foto: Scanpix

Polisens supergrupp ska stoppa gangstermorden

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolisstyrelsen satsar nu för att få bukt med dödsskjutningarna på gator och torg.

En ny grupp inom polisen ska granska samtliga kriminella uppgörelser med skjutvapen de senaste femton åren. Syftet är att hitta nya och bättre arbetsmetoder för att lösa och förhindra gangstermorden.

Statistiken är klar och entydig – andelen fall med skjutvapen vid uppgörelser inom kriminella kretsar har ökat. Bara i Göteborg i år har det skett ett femtiotal skottlossningar som resulterat i sju döda och ett tjugotal skadade. 

–Den här typen av dödligt våld har ökat påtagligt sedan 1990-talet och det skapar en stor otrygghet i samhället och de här brotten är dessutom väldigt svåruppklarade, så det finns många skäl till att titta på den här frågan, säger Mikael Rying, kriminolog vid rikspolisstyrelsen och den som leder den nya gruppen.

Blandad grupp

Gruppen består av åklagare, erfarna utredare från de tre storstäderna, kriminaltekniker och gärningsmannaprofilerare. Man ska granska samtliga fall av kriminella uppgörelser de senaste 15 åren och studera skillnaderna mellan de fall som klarats upp med de som inte har klarats upp. Gruppen ska också ta del av internationella erfarenheter och gå igenom forskning i ämnet.

Men trots att den svenska polisen har hög uppklarningsprocent när det gäller mord är gangsterskjutningarna svåruppklarade. Av tjugo ouppklarade mord år 2011 misstänks fjorton vara uppgörelser i den kriminella världen.

–Uppklarning av de här morden är nog en av de viktigaste förebyggande aspekterna, under perioder kan man nog misstänka att många av de här kriminella uppfattade att man kunde skjuta hur som helst. Det blev lite vilda västern för man åkte ändå inte fast. I Malmö hade man många mord för några år sedan men när polisen kraftsamlade löste man många av dem, så det visar att det finns möjligheter att komma vidare, säger Mikael Rying.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet