Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Marko Säävälä/TT

Polischefen Mats Löfving hittad död i sitt hem

Uppdaterad
Publicerad

Polischefen Mats Löfving har hittats död i sin bostad. Det uppger polisen på sin hemsida.

Det var vid 19-tiden som polisen larmades, via SOS, om en skadad person i en bostad i Norrköping. I bostaden hittades Stockholms regionpolischef Mats Löfving avliden.

Polisen uppger att Mats Löfvings anhöriga är underrättade.

– Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Inlett dödsfallsutredning

Mats Löfving har varit föremål för en utredning inom polisen i vilken det konstaterades att han agerat jävigt i flera situationer rörande den före detta underrättelsechefen Linda Staaf. Resultatet av utredningen offentliggjordes på onsdagen.

Utredaren Runar Viksten skulle ha medverkat i Aktuellt på onsdagskvällen men meddelade kort före sändning att han inte ställer upp, efter att ha fått beskedet om dödsfallet.

– Jag skulle precis stänga av telefonen när Anders Thornberg ringde. Vi var naturligtvis båda tagna av beskedet och var överens om att jag inte kunde medverka under de här omständigheterna, säger Runar Viksten till Aftonbladet.

Han säger också att han står för sina slutsatser i rapporten.

– Det har inte förändrats. Men att upprepa min kritik i en tv-sändning kändes inte rätt. Det som har inträffat är oerhört tragiskt.

Ger stöd till anhöriga

Polisen har nu inlett en dödsfallsutredning och arbetar vidare för att bringa klarhet i vad som inträffat, skriver man på sin hemsida.

– Mina tankar går till Mats Löfving, hans anhöriga och arbetskollegor. Vi kommer göra allt vi kan för att stödja dem i denna svåra stund, säger Anders Thornberg.

Utredning läggs ned

Åklagare vid Särskilda åklagarkammaren kommer att besluta om att lägga ned förundersökningen mot Mats Löfving om grovt tjänstefel.

– Med anledning av att den misstänkte enligt uppgift är avliden finns det inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. Den kommer att läggas ned, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck i ett pressmeddelande.

Klockan 12 i dag håller polisen en tyst minut med anledning av Mats Löfvings bortgång. Samtliga polishus i landet flaggar på halv stång och kondoleansböcker kommer att ställas ut, skriver polisen på sin hemsida.

Hade flera toppjobb inom polisen

Mats Löfving föddes den 27 maj 1961 i Norrköping. 

Som 19-åring antogs han till polisutbildningen. Han arbetade därefter som ordningspolis i Östergötland. 

Efter juristexamen och polischefsutbildning avancerade han snabbt till högre roller. När han som 43-åring utsågs till länspolismästare i Östergötland 2004 blev han landets yngste på en sådan tjänst, enligt flera medier. 

2012 tog han över ansvaret för polisen i Stockholm och på Gotland, och två år senare utsågs han till den första chefen för polisens nya nationella operativa avdelning (Noa). Samtidigt utnämndes han till ställföreträdande rikspolischef. 

Sex år senare lämnade Mats Löfving Noa och blev regionpolischef i Stockholm.  I december förra året togs han ur tjänst.

Då tillsatte rikspolischefen en särskild utredare för att granska härvan i den högsta polisledningen. Detta efter avslöjanden i Expressen om att Löfving haft en privat relation med polischefen Linda Staaf och att han blivit polisanmäld. 

Även en förundersökning om misstänkt tjänstefel inleddes. Mats Löfving nekade. 

På onsdagen presenterade polisens utredare sin rapport. Den slår fast att Löfving gjort sig skyldig till jäv, och utredaren rekommenderade att rikspolischefen borde överväga att avskeda Löfving eller avskilja honom från hans chefspost. 

Sent på onsdagskvällen meddelade polisen att Mats Löfving hittats död i sitt hem i Norrköping. 

Mats Löfving blev 61 år gammal.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.