• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Foto: SVT

Polischefen om vardagsbrotten: ”Bötesbrott är mindre värda”

Publicerad

Ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving är besviken över polisens låga uppklarningsfrekvens av vardagsbrott, men förklarar att det beror på en prioriteringsfråga.
– Bötesbrott är mindre värda än väldigt allvarliga brott som förskyller långa fängelsestraff, säger Löfving i torsdagens Aktuellt..

Trots att så kallade vardagsbrott, såsom stöld och skadegörelse, är de vanligaste brotten i Sverige klaras enbart vart sjunde av dem upp. Det visar SVT Nyheters kartläggning. Över hälften av dem avskrivs också utan någon utredning.

– Jag blir besviken när jag ser det här. Vi är inte nöjda med det här, vi måste bli bättre, säger Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, inbjuden till torsdagens Aktuellt för att diskutera ämnet.

Prioriteras enligt straffskalan

Löfving förklarar att den låga uppklarningsfrekvensen av vardagsbrott i första hand beror på den lagstiftade prioriteringen, där brott högre upp på straffskalan går före.

– Bötesbrott är mindre värda än väldigt allvarliga brott som förskyller långa fängelsestraff, säger han.

Som exempel tar han upp det höga antalet skjutningar i regionerna kring Stockholm och Malmö, som tar en stor del av polisens resurser i områdena i anspråk.

– Vi ser stora skillnader i brottsuppklarning mellan regionerna. Med de här skjutningarna koncentrerade till Stockholm och Malmö, så kommer inte Stockholm och Malmö nu i närtid att bli duktiga på att klara upp mängdbrott, säger Löfving.

– Jag tror att de flesta brottsoffer förstår att de sakerna måste prioriteras före bötesbrott.

Tre huvudåtgärder

Löfving medger att 2016 var ett klart dåligt år för polisen, men pekar på en vändning under 2017:s första månader.

För att förbättra sin förmåga att klara upp fler vardagsbrott har man fokuserat på tre huvudsaker: rakare återkoppling till anmälare, snabbare agerande mot utländska inbrottsligor och ökade krafttag mot återfallsförbrytare.

Se hela intervjun med Mats Löving i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet